Daniël Reintjes: CEO & Creative Director Christiaan van der Klaauw
Zeg ‘astronomie’ en je zegt in één adem ‘Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches’. Met de introductie in 2014 van de Midnight Planétarium Poetic Complication, in samenwerking met het prestigieuze Van Cleef & Arpels, stond het huis opnieuw in de internationale schijnwerpers. De lijst met astronomische complicaties wordt alleen maar indrukwekkender. In een interview met 0024 vertelt Daniël Reintjes over drie nieuwigheden.
We hebben in onze ontwerpen een heel duidelijke keuze gemaakt voor astronomie en dat gaan we tot het uiterste
Toen hij in 2009 de teugels overnam, ontwierp ontwerper Daniël Reintjes al jaren horloges voor Christiaan van der Klaauw. Christiaan was 65 geworden en vond dat de tijd rijp was om zijn levenswerk over te dragen aan een ‘insider’. En met succes. De twee mannen deelden een grote passie voor astronomie en horloges, wat resulteerde in zeer herkenbare en uitgesproken horlogeontwerpen met astronomie in de hoofdrol. Dat was al zo sinds Christiaan begon als klokkenmaker in 1974 en werd nog versterkt met de komst van Daniël. Toen Daniël de eindverantwoordelijkheid had, kregen de horloges een andere en unieke look en een vernieuwde merknaam: Christiaan Van der Klaauw Astronomical Watches.
Keuze voor astronomie
De liefde en passie voor zowel horlogetechnologie als astronomie zit diep. Zeg je ‘astronomie’, dan zeg je ‘Christiaan van der Klaauw’. Het feit dat dit huis, in tegenstelling tot andere horlogehuizen, niets anders dan astronomische horloges maakt, is uniek. Daniël Reintjes: “We hebben in onze ontwerpen een heel duidelijke keuze gemaakt voor astronomie en dat gaan we tot het uiterste. Zonder uitzondering heeft elk horloge dat we maken een astronomische complicatie, variërend van een maanfase in de Collection of Stars tot een eeuwigdurende kalender in de Masterpieces-serie.”

Beperkt tot ongeveer 200 horloges per jaar
Het aantal horloges dat het huis jaarlijks produceert daarentegen is niet eindeloos, maar beperkt tot ongeveer 200 per jaar. Daniël heeft geen ambities om het bedrijf te laten groeien, maar wil wel dat het zelfstandig blijft. Zijn doel: wereldwijd erkend en erkend worden als de autoriteit op het gebied van astronomische bewegingen. “En als we ook elk jaar een nieuwe en verrassende complicatie kunnen bedenken, zijn we dolgelukkig.”
De CVDK Titan Perpetual is de eerste eeuwigdurende kalender in de collectie en heeft een ongewone maanfase met als middelpunt aventurijn en parelmoer. Titan is de grootste maan van Saturnus en het horloge is ook groter dan de andere modellen: 44 mm in plaats van 40 mm. Deze maat wordt steeds meer gevraagd in de markt en het is een vraag waar CVDK graag aan tegemoet komt. Een interessant detail: dit model is een eerbetoon aan Christiaan Huygens, de uitvinder van de slinger en de wetenschapper die het voor ons mogelijk maakte om horloges te hebben. Hij ontdekte Titan aan het firmament. De saffieren achterdeksel is voorzien van een gravure van Christiaan Huygens. Een waar meesterwerk. Uurwerk: automatisch, 29 jewels, 42 uur gangreserve, schrikkeljaar aanduiding en parelmoer maanstand, alligator band. Zo zwart als de nacht.
0024 horlogepodcast #1: Pim Koeslag over zijn ongelooflijke carrièreswitch
Het CDVK Hypernova-model is niet nieuw, maar het feit dat de wijzerplaat blauw is in de editie van dit jaar is dat wel. Ook met een diameter van 44 mm – de eerste in de serie met deze maat – en een combinatie van chronograaf met een dag- en nachtaanduiding en een opvallende superluminova maanfase-indicator. Het horloge volgt de maan minutieus, en als de maan niet zichtbaar is, is het nieuwe maan.
In de ‘nova’-familie is de CDVK Supernova supernieuw: grote broer van de Hypernova, en ook met een 44 mm-kast. Het basisuurwerk is Zwitsers maar is volledig herbouwd in Friesland. Een elegant horloge met datumaanduiding en een superluminova maanfase-aanduiding op 6 uur. Een gangreserve van 48 uur met een blauwe alligatorband.
Christiaan van der Klaauw Real Moon Joure Green: buitenaards mooi