close

Zo rond paastijd is elke gelegenheid om wederopstandingen te eren geoorloofd, maar die van het Zwitserse horlogemerk Angelus is ook in zijn eigen recht zeer de moeite waard. Het merk herintroduceert namelijk zijn tachtig jaar oude Angelus Chronodate.

Wie zich in de Zwitserse horlogerie verdiept, komt vaak illustere namen tegen die niet of nauwelijks meer bestaan, zoals  Universal Genève, Eterna en Angelus. Dit waren stuk voor stuk prominente horlogemakers die hun ogen net teveel op de werkbank en niet op de veranderende wereld gericht hadden toen halverwege de jaren zeventig de quartz-crisis de Zwitserse horlogerie vermorzelde.

Inmiddels herleeft Angelus onder de auspiciën van Manufacture La Joux-Perret, dat op zijn beurt eigendom is van het Japanse Citizen. Dat zijn vrij serieuze credentials, en garanderen zonder enige twijfel zeer serieuze horlogerie-pedigree. Bij hetzelfde bedrijf worden bijvoorbeeld ook Arnold & Son en Graham geproduceerd.

Geschiedenis Angelus

Angelus werd in 1891 opgericht door de broers Stolz in het hart van de Zwitserse horlogerie, Le Locle. In de jaren daaropvolgend bouwde het merk een uitstekende reputatie op met chronografen en andere gecompliceerde uurwerken.

Een daarvan stamt uit 1942. In dat jaar lanceert Angelus namelijk ‘s werelds eerste serie-geproduceerde chronograaf met kalender. Deze opmerkelijke chronograaf, die aanvankelijk Angelus Chronodate werd genoemd (Chronodato vanaf 1943), is uitgerust met het kaliber SF217, dat is afgeleid van het kaliber SF215 dat eerder in het jaar werd gelanceerd – en heeft 17 of 19 juwelen en een 45-minuten counter.

Zie hier meer hoogtepunten van Watches and Wonders 2022

De datum van Chronodato wordt aangegeven door een centrale wijzer die naar een cijferring aan de rand van de wijzerplaat wijst; dag en maand worden respectievelijk weergegeven in vensters om 6 en 12 uur. De Chronodato wordt al snel het bestverkochte horloge van Angelus en wordt een icoon van Zwitserse chronografen.

Met uitzondering van enkele niet-productiemodellen gemaakt door Patek Philippe met een kalender in 1937 en een eeuwigdurende kalender in 1941, was dit de eerste keer dat de datum op een productie-chronograaf-polshorloge verscheen.

Nieuwe Angelus Chronodate

Dit jaar presenteerde het illustere Zwitserse merk met een nieuwe Angelus Chronodate tijdens Watches & Wonders in Genève. De collectie is bedoeld als eerbetoon aan het beroemde chronograafkaliber dat 80 jaar geleden in 1942 werd gepresenteerd.

De Chronodate is verkrijgbaar in drie gelimiteerde series van 25 stuks waarvan de esthetiek is geïnspireerd op zowel historische Angelus-referenties als de strakke, opengewerkte lijnen van zijn recente stukken. Met zijn modulaire kast van 42,5 millimeter combineert de Chronodate rood goud, titanium en carbon. Het automatische bicompax-chronograafuurwerk is omgeven door een perifere datum – precies zoals het originele model.

Het bicompax-formaat geeft de kleine seconden weer op 9 uur en een chronograafteller van 30 minuten op 3 uur. Om de wijzerplaat strijkt een hand over de perifere datumweergave. De opengewerkte rode pijlpunt kondigt het kleurenthema aan van de secundaire displays op de Chronodate: de markeringen op de chronograafknoppen, de chronograafwijzer en de 30-minutenwijzer zijn allemaal afgewerkt met een vleugje rode lak.

Angelus kaliber A-500

Binnenin heeft Angelus zijn kaliber A-500 geïnstalleerd.  De 4 Hz chronograaf werkt met een kolomwiel met horizontale koppeling om overmatige dikte te voorkomen. Het automatische zelfopwindmechanisme werkt met een oscillerend gewicht gemaakt naar een historisch ontwerp, dat doet denken aan de vroegste dagen van Angelus. Het uurwerk is gebaseerd op het Valjoux 7750-uurwerk, maar in een geheel eigen uitvoering dan de ETA.

Het meest serieuze nadeel aan dit horloge is toch eignelijk wel de prijs. Hij kost namelijk CHF 22,900 in titanium en CHF 42,900 in rood goud.

Voor meer informatie, zie angelus-watches.com

Tags : AngelusAngelus ChronodateWatches and Wonders 2022
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.