close
NewsNieuws

Bell & Ross BR-X5: het langverwachte eigen kaliber van B&R

Dit is het horloge waar we al een poosje op wachtten, de langverwachte primeur in de collectie van de Fransen. Maak kennis met de Bell & Ross BR-X5. 

Dat we al een poosje fan zijn van het Frans-Zwitserse Bell & Ross, mag al een poosje duidelijk zijn. Het designteam onder leiding van Bruno Belamich, maakt al jaren eigenzinnige horloges die een heldere designtaal met een progressieve drang combineren. Het enige wat er eigenlijk altijd nog aan ontbrak, was een eigen uurwerk.

Toen we onlangs bij Bruno en consorten op bezoek gingen in diens inspirerende Parijse designstudio, vroegen we hem of er een eigen uurwerk in de pijplijn zat. Bell & Ross is mede-eigendom van de familie Wertheim, de invloedrijke Franse broers die hun rijkdom voornamelijk met Chanel vergaarden. Het is al langer publiek geheim dat Chanel investeert in Kennissi, de manufactuur die samen met Tudor wordt opgezet. Die link moest toch eens verzilverd worden met een eigen uurwerk, of tenminste een kaliber, zo redeneerden wij. Belamich glimlachte daarop vriendelijk en liet ons weten: wacht maar af.

Bell & Ross Br-X5

Dat hebben we gedaan en wauw, geduld is inderdaad goud. Dit is de Bell & Ross Br-X5, het eerste horloge waarin Bell & Ross echt zijn eigen kaliber in heeft gemonteerd. Dit is het BR-CAL. 323 kaliber, dat inderdaad is ontworpen door Kenissi. Zoals van deze broeders verwacht mag worden, heeft het uurwerk direct een COSC-certificering meegekregen, wat betekent dat de accuraatheid ervan binnen chronometer-standaarden valt.

Zoals eveneens verwacht mag worden van een eigen kaliber, zal het BR-CAL. 323 alleen door Bell & Ross gebruikt gaan worden. Het slaat met een frequentie van 28.800 trillingen per uur (4 Hz) en heeft een gangreserve van een nette 70 uur. Een ander aspect waar Bell & Ross zich sterk voor gemaakt heeft, is de grote gangreserve op negen uur. Het uurwerk is -heel fijn- te zien door een groot, glazen achterdeksel. Nog een bewijs van Bell & Ross’ toewijding aan kwaliteit is dat het uurwerk en de kast 5 jaar garantie hebben.

De Bell & Ross BR-X5 is een doorontwikkeling van de al eerder bekende BR03 en BR05 en blijft trouw aan het luchtvaart-geïnspireerde “ronde in het vierkant”-ontwerp. De kast is van titanium en carbon en meet 41 millimeter in de breedte en hoogte. Het horloge is verkrijgbaar in drie varianten, waarbij de derde (en duurste) een kast van carbonfiber heeft:

De prijzen voor de Bell & Ross BR-X5 in Nederland zijn:

  • BR X5 Black rubber/ staal – € 6900 / € 7400
  • BR X5 Ice Blue rubber/ staal – € 6900 / € 7400
  • BR X5 Carbone Orange – € 11900

 

 

 

Tags : Bell & Ross BR X5
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.