close
NewsNieuws

Breguet Type XX maakt een sterke comeback

Breguet Type XX en Type 20 Chronographe

Breguet en de luchtvaart hebben een geschiedenis samen. Zeventig jaar geleden maakte het horlogemerk al precisie-instrumenten en de legendarische chronograaf Type XX voor de Franse luchtmacht. Nu maakt de Type XX een comeback, als een nieuwe lijn die innovatief en eigentijds is, maar met een historische knipoog.

Bij pilotenhorloges is Breguet misschien niet het eerste merk waaraan we denken, maar het oude merk heeft ook op dit gebied een rijke historie. Sterker nog, Breguet maakte niet alleen pilotenhorloges, ook in de vliegtuigbouw was de familie Breguet thuis.

Louis Charles – de achterkleinzoon Abraham-Louis Breguet – was gefascineerd door de verovering van het luchtruim en stortte zich aan het begin van de twintigste eeuw in het luchtvaartavontuur. Het horlogemerk Breguet was inmiddels eigendom van de familie Brown, maar Louis Charles begon met het bouwen van ‘gyroplanes’ (de voorlopers van de helikopter). In 1911 richtte hij de vliegtuigfabriek Louis Breguet op. Die bestond tot 1966 toen het bedrijf deel ging uitmaken van Dassault Aviation.

BREGUET TYPE XX

Terwijl Louis Charles Breguet vliegtuigen bouwde, richtte het horlogemerk Breguet zich op het pilotenhorloge. Het merk maakte in de jaren dertig al talrijke speciale producten die waren afgestemd op de bijzondere vereisten van de luchtvaart. In die tijd maakte het bijvoorbeeld 19-ligne luchtvaartchronometers in een anti magnetische zilveren kast, chronografen met ‘rattrapante’ tellers en kleine 24-ligne boordchronometers met een warmtegeïsoleerde kast. Al deze uiterst technische tijdsinstrumenten werden zowel aan de militaire luchtvaart als aan de pas opgerichte nationale luchtvaartmaatschappij Air France geleverd.

CHRONOGRAAF

Een chronograaf ontbrak natuurlijk ook niet in het aanbod voor piloten van Breguet. Het was de Type XX waarmee het een horloge maakte dat voldeed aan de eisen die het Franse Ministerie van Luchtvaart in de jaren vijftig stelde. De Franse luchtmacht wilde zijn piloten uitrusten met een chronograaf met de volgende technische specificaties: een zwarte wijzerplaat met lichtgevende cijfers, lichtgevende wijzers, een hoogwaardig uurwerk dat bestand is tegen drukveranderingen en acceleraties, een draaiende glasrand en natuurlijk een flyback functie. Het Franse Ministerie gaf het toekomstige product de naam ‘Type XX’. De opdracht werd uiteindelijk aan diverse bedrijven gegund. Dit betekende dat verschillende merken een Type XX gingen produceren. Anderzijds mochten de voor overheidsopdrachten geselecteerde merken hetzelfde product ook aan particuliere klanten verkopen. Dit resulteerde in de productie van militaire Type XX-modellen en civiele Type XX-versies.

Breguet is een van de merken die werden verkozen tot leverancier van de Franse luchtmacht. Het zou decennia lang de Type XX leveren aan de Franse luchtmacht (1.100 stuks), het Centre d’Essais en Vol, dat de elite van de Franse testpiloten vertegenwoordigt (80 exemplaren) en de Franse marine (500 chronografen).

De reputatie van de Type XX verspreidde zich bovendien snel buiten de militaire wereld, wat betekent dat ook professionals in de burgerluchtvaart en liefhebbers van chronografen graag een Type XX van Breguet in handen willen krijgen. De Type XX is sinds de jaren vijftig dan ook in talloze uitvoeringen verschenen.

NIEUWE GENERATIE TYPE XX

Het jaar 2023 brengt een nieuw generatie van de Type XX. Er ging vier jaar voorbereiding aan vooraf, maar nu is de Type XX er in twee nieuwe uitvoeringen, inclusief een geheel nieuw kaliber. Eén versie is militair geïnspireerd, de tweede is gebaseerd op de beste civiele modellen. Terugkijkend naar de emblematische modellen van de eerste generatie, heeft Breguet deze horloges een eigentijdse, dynamische en technologische spirit meegegeven.

TYPE 20 CHRONOGRAPHE 2057

De Type 20 Chronographe 2057 is gebaseerd op het militaire erfgoed van Breguet. Dit tijdsinstrument is geïnspireerd op de 1.100 exemplaren die tussen 1955 en 1959 aan de Franse luchtmacht werden geleverd, en waarvan de naam in Arabische cijfers werd weergeven als Type 20. Dit in tegenstelling tot alle andere modellen waarvan de naam Type XX in Romeinse cijfers werd geschreven.

De zwarte wijzerplaat is gemoderniseerd, maar blijft trouw aan de identiteit van de Type 20. De Arabische cijfers en de driehoek op de glasrand zijn lichtgevend en hebben een muntgroene tint, net als alle wijzers. De 30-minutentotalisator op 3 uur is nu groter dan de 60-secondentotalisator op 9 uur, terwijl een datumvenster is toegevoegd tussen 4 en 5 uur.


 

TYPE XX CHRONOGRAPHE 2067

De Type XX Chronographe 2067 is de lijn van de civiele versies. Dit tweede tijdsinstrument met zijn avontuurlijke uitstraling is een directe afstammeling van de beste civiele Type XX-modellen uit de jaren 1950 en 1960, en dan met name een model uit 1957 met individueel nummer 2988. De wijzerplaat van deze civiele versie is evenzeer zwart, maar vertoont significante verschillen.

Wat als eerste opvalt is het display: de 15-minutentotalisator staat op 3 uur, de 12-urentotalisatorop 6 uur en de secondewijzer op 9 uur. Net als bij de militair geïnspireerde versie, heeft de totalisator een ander formaat om de wijzerplaat zowel dynamischer als beter afleesbaar te maken. De Arabische cijfers, de wijzers en het driehoekje op de glasrand zijn voorzien van een ivoorkleurige lichtgevende coating. Het datumvenster wordt weergegeven tussen 4 en 5 uur.

NIEUWE KALIBERS

Na vier jaar ontwikkeling op de Manufacture Breguet, presenteert het merk het nieuwe zelfopwindende kaliber 728 voor de burgerlijke versie en het kaliber 7281 voor de militaire versie. Dit gangwerk en zijn variant, die robuustheid en innovatie combineren, worden beschermd door diverse patenten en bevat alle kenmerken die van een moderne chronograaf verwacht mogen worden, zoals een column wheel, vertical clutch, een frequentie van 5 Hz en een innovatief activeringssysteem voor terugzetten naar nul. Naast deze elementen profiteert het vooral ook van de laatste technische innovaties op het gebied van chronometrie (precisietijdmeting). De spiraal, het echappement en de hoornen van het anker zijn gemaakt van silicium. Beide stalen modellen zijn voorzien van een flyback functie.

 

Tags : Breguet
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.