close
News

Cartier Pebble: voltreffer in het hart van het Parijse huis

Deze prachtige creatie is zonder meer onze nieuwste kanshebber voor de prijs Mooiste Horloge van 2022: De Cartier Pebble doet alles wat een ware Cartier moet doen.

Wat maakt een Cartier een Cartier? De vraag stellen doet ineens beseffen hoe sterk de vormtaal van Cartier is. Het antwoord op de vraag is een combinatie van elementen, principes en vormen. Pierre Rainero, Image and Heritage Director van het Parijse huis, zei eerder dit jaar al tegen 0024: ‘Louis Cartier zelf was zelf geen designer, ook geen horlogemaker. We zouden het tegenwoordig een Artistic Director noemen. Hij werkte met designers, maar ook met horlogemakers. Hij is geen modernist, ik heb een ander woord voor hem, al weet ik niet of dat bestaat: integrationist. Hij had niet het doel om revolutionair te zijn, hij had geen vooroordeel over welke tijd beter was dan andere. En dat waardeer ik ontzettend. Dat is het geheim achter de tijdloosheid van Cartier.’

Dat klinkt misschien een beetje wollig, maar wie de woorden van Rainero koppelt aan de geschiedenis van Cartier maakt, ziet wel degelijk een duidelijke verbintenis. Rainero weet dat de filosofie, niet de losse producten leidend zijn voor de koers van Cartier.

Van de eerste tot de meest recente horlogecreatie is Cartier voortdurend in gesprek met horlogeliefhebbers die de zeldzaamste horloges zoeken, kopen en verzamelen. Een horloge van Cartier is een kunstwerk geïnspireerd op Cartier’s erfgoed, gekenmerkt door zijn uniciteit, en dat geldt zeker ook voor deze Cartier Pebble.

Lees ook: Nieuwe Cartier boutique opent op de PC

Cartier Pebble

Deze aanpak werd onlangs geïllustreerd in 2021 met de release van 100 stuks van de Pasha Calendrier Complet evenals de 100ste verjaardagseditie van de Tank Cintrée, die opnieuw werd uitgebracht in 150 stuks. Vandaag maakt het unieke kiezelvormige horloge, dat al 50 jaar deel uitmaakt van het horloge-erfgoed van het huis, zijn comeback. Een versie die trouw blijft aan het model uit 1972 dat werd geïnspireerd door het indertijd swingende Londen.

Rond die tijd was de Engelse hoofdstad getuige van een ongekende creativiteit die ook in de ontwerpen van Cartier doordrong. Het horloge in de vorm van een kiezelsteen werd toen in zeer beperkte oplage geproduceerd, wat de aantrekkingskracht ervan alleen maar groter maakte.

Want vormen, zo weet elke kenner van de Cartier-stijl, zijn net zo belangrijk als terugkerende stijlelementen als de gestreepte minutenrand langs de wijzerplaat en de blauwe steen in de kroon.

Deze gelimiteerde editie van 150 individueel genummerde horloges heeft subtiele verschillen in proportie met het originele model en is één van Cartier’s platste handgewonden uurwerken: het calibre 430 MC uurwerk.

De achttien karaats gouden kast, de Romeinse cijfers, de lichtbeige wijzerplaat, de blauwe zwaardvormige wijzers en de geheime handtekening bevestigen dat deze Cartier Pebble voortkomen uit het hart van van Cartier’s horlogetraditie. De lichtbruine kalfsleren band met zijn gouden gesp voegt een verfijnde vintage touch toe aan het stuk.

Voor meer informatie, zie cartier.com/nl-nl

Liefhebberstip! Nog maar 2 weken te zien:

Liefhebberstip: Tentoonstelling ‘Here we are! Women in Design 1900 – Today’

Tags : 430 MCCalibre 430 MCCartierCartier PebbleZwitsers horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.