close

Geen horloge vertelt het verhaal van het verleden, heden en de toekomst van Chopard zo goed als de prachtige nieuwe Alpine Eagle. Lees zelf maar.

Fleurier is prachtig gelegen vlakbij de Franse grens in de Jura.

Het Noord-Zwitserse landschap herbergt ontelbaar veel geheimen. Honderden jaren geschiedenis liggen er verscholen tussen de bergen, waar de legende van de Zwitserse horlogerie ooit begon. Want het was daar, in de Jura, waar horlogemakers zich nestelden en hun ambachten bleven verbeteren totdat ze over de hele wereld beroemd zouden worden. Tussen al die grote namen die daar vandaan komen, misstaat een naam zeker niet: Chopard. Dit wereldwijd gerenommeerde luxemerk maakt daar ook zijn horloges en wel in het dorpje dat een van die goed bewaarde geheimen van de Jura is: Fleurier.

Hoe logisch die herkomst ook is, zo relatief nieuw is het ook. Het was namelijk 26 jaar geleden dat de Chopard-manufactuur hier opende. En dat terwijl dit huis al sinds 1860 horloges maakt. Al moet erbij gezegd worden dat het allereerste begin van Chopard niet heel ver van Fleurier begon. Louis-Ulysse Chopard begon in 1860 in Sonvilier namelijk met de productie van zakhorloges en chronometers op. Hij was toen 24 jaar oud. Hij blijkt heel goed in zijn vak en de clientèle wordt steeds groter. In 1937 verhuist de firma, tegen die tijd geleid door de zoon van Louis-Ulysse, Paul-Louis, naar Genève.

Lees ook: Chopard Alpine Eagle Pine Green, symbool voor grote doelen

Intrede familie Scheufele

De laatste generatie Chopard-horlogemakers verkocht de firma in 1963 aan de familie Scheufele uit Duitsland. Deze familie krijgt al snel bekendheid door de naam te gebruiken voor wereldberoemde sieradencreaties. Karl Scheufele III is opgeleid als horlogemaker en goudsmit. Afkomstig uit Pforzheim, historisch dé goudstad van Duitsland, heeft Scheufele de historie en toekomstvisie om Chopard naar nieuwe hoogtes te leiden. Door horlogemakerij en sieraden te combineren, creëert Chopard in 1976 een van zijn iconische uurwerken: de ‘Happy Diamonds Watch’, met een set vrij bewegende diamanten rond de wijzerplaat. In 1989 opende Chopard zijn eerste speciale winkel in Wenen. Inmiddels heeft de groep meer dan 140 winkels wereldwijd en maar liefst 1500 verkooppunten. In de jaren negentig maakt het bedrijf een succesvolle overstap naar Fine Jewellery.

De manufacture van Chopard in Fleurier.

Toch werden tot op dat moment alle horloges extern geproduceerd. Dit verandert compleet vanaf 1996, een beslissend jaar in de horlogestrategie van Chopard. Zoon Karl-Friedrich Scheufele, op dat moment 38 jaar oud, keert terug naar zijn roots en opent de Chopard Manufacture in Fleurier. Bedoeld om het ontwerp en de productie van L.U.C uurwerken uit te breiden en vooral om de allerhoogste kwaliteit te bereiken. De naam is een afkorting van de oprichter van het bedrijf: Louis-Ulysse Chopard. Hiermee maakt Chopard deel uit van de zeer beperkte kring van echte horlogemakers. Inmiddels is Scheufele als co-president van Chopard verantwoordelijk voor de herenhorloges.

Bij Chopard is continuïteit is belangrijker dan kortetermijngeluk

Hoewel veel merken dwepen met de term ‘manufactuur’, kan worden gesteld dat Chopard op dit vlak kan wedijveren met grote namen als Patek Philippe en Audemars Piguet. Natuurlijk hebben laatstgenoemde twee een langere historie van innovatie en mechanische horlogerie, maar alledrie de namen hebben iets minstens zo belangrijks gemeen: onafhankelijkheid. Chopard is net als Patek Philippe een familiebedrijf en wordt geleid door erfgenamen. Continuïteit is belangrijker dan kortetermijngeluk – en dat toont zich in de creaties. In alleen in de ontwerpen en de tijdloze codes waarop die ontwerpen gebaseerd zijn, maar ook in de filosofie achter de creaties. De technieken, de waardes en de geloofwaardigheid.

Een creatie van Chopard hoeft niet met modegrillen mee te bewegen, een creatie van Chopard moet over honderd jaar nog net zo herkenbaar en waardevol zijn als nu. Creaties van familiebedrijven met een solide basis hoeven niet te voldoen aan de wensen van anonieme aandeelhouders die dividend willen zien. Veel belangrijker is dat de tijdloze waarden worden versterkt. En zoals de producten klaar moeten zijn voor volgende generaties, zo moet het bedrijf zelf dat ook zijn. En dat leidt ons tot een van de nieuwste modellen van Chopard, de Alpine Eagle die in 2019 werd gepresenteerd.

Lees ook: Chopard Alpine Eagle Pine Green, symbool voor grote doelen

Drie generaties Scheufele

De drie generaties Scheufele tijdens de presentatie van en met de Alpine Eagle.

Met de Alpine Eagle heeft Chopard een eigentijdse sportief-chique collectie gecreëerd met een puur design en verfijnde mechanica. En in eerste instantie lijkt het vooral een antwoord op de opkomst van de stalen-sporthorloge-met-geïntegreerde-band-trend. Maar dat veel te kort door de bocht. Dit verhaal gaat veel verder terug én vooruit.

Om dit horloge te duiden, moeten we iets verder terug. In 1972 bepaalden Audemars Piguet en Gerald Genta het genre met de Royal Oak: een sportief maar overduidelijk duur vervaardigd stalen horloge met een geïntegreerde armband en gespierde kast. De meeste high-end merken gaven hun kijk op de categorie. Patek Philippe met de Nautilus, Vacheron Constantin met de 222 en de Overseas, Cartier met de Santos, IWC met de Ingénieur, Piaget met de Polo… en Chopard met de St. Moritz. In 1980 was dit horloge Karl-Friedrich Scheufele’s (nu dus Chopard’s co-president) eerste horloge-project… En het ontwerp is terug met de nieuwe Chopard Alpine Eagle.

Terwijl Chopard opnieuw de markt voor luxe sporthorloges betreedt, is de Alpine Eagle een ultramoderne herinterpretatie van de St. Moritz, ontwikkeld door Karl-Friedrich Scheufele, toen 22 jaar oud. Het merk heeft geweldig werk geleverd door dit ontwerp uit 1980 te moderniseren tot een eigentijds horloge. Interessant is dat het horloge herboren werd toen Karl-Friedrich Scheufele’s zoon, Karl-Fritz, ondersteund door zijn grootvader Karl, erop stond het model bij te werken. Naar eigen zeggen twijfelde Karl-Friedrich Scheufele aanvankelijk of het een goed idee zou zijn om deze taak aan zijn zoon te laten, maar laatstgenoemde zou zijn vader hebben overtuigd… zoals Karl-Friedrich veertig jaar eerder in staat was vaders steun te winnen. Dat maakt dit horloge een verhaal van drie generaties – en het verhaal van Chopard.

Nieuwe naam

Het merk besloot om het horloge dan ook een compleet nieuwe naam te geven: Alpine Eagle. Om verschillende redenen, zo vertelde het merk ten tijde van de introductie, maar vooral omdat het horloge nieuwe waarden belichaamt. Werd de St. Moritz nog geïnspireerd door de flamboyante jetset uit de jaren tachtig, de Alpine Eagle kwam voort uit het duurzaamheidsprincipe van Chopard. Laten we in dit opzicht Chopard eer aandoen voor zijn langetermijnengagement voor duurzame luxe. Zo gebruikt het merk 100% ethisch goud.

Ter gelegenheid van de presentatie van het horloge in Gstaad, kondigde Karl-Friedrich Scheufele ook zijn steun aan aan de nieuw gevormde Eagle Wing Foundation, een milieuproject om het bewustzijn te vergroten over de noodzaak om de alpine biotoop te beschermen.

En niet onbelangrijk: Chopard heeft verschillende (discreet geïntegreerde) designelementen van het horloge zijn geïnspireerd op de adelaar en zijn biotoop. Het duidelijkst is dit te zien in het motief op de wijzerplaat, dat doet denken aan de iris van de adelaar.

De kast van de Chopard Alpine Eagle valt op door zijn 8-schroefs lunette en zijn kenmerkende kroonbeschermers aan elke kant van het horloge. De centrale kast heeft, zoals vaak in deze categorie, een tonneau-vorm en combineert geborstelde oppervlakken met goed gepositioneerde gepolijste accenten aan de randen. Vergeleken met het horloge dat het ontwerp inspireerde, voelt de nieuwe Alpine Eagle moderner aan. De kast is niet per se ultra dun, maar is zeker slank genoeg om comfortabel aan te voelen. De waterdichtheid van 100 meter is ook geruststellend.

Chopard Alpine Eagle

Het L.U.C 96.24-L-uurwerk van Chopard.

De Chopard Alpine Eagle heeft alle attributen van een luxe sporthorloge maar ook duidelijk Chopard DNA Klassiek voor de categorie heeft de Chopard Alpine Eagle heeft een geïntegreerde armband, die iets taps toeloopt. Het wordt geleverd in twee groottes, 41 mm of 36 mm. Het model is verkrijgbaar in staal en in staal-en-goud.

Sinds Watches & Wonders 2022 is de collectie zelfs uitgebreid met een vliegende tourbillon.  Tijdens de beurs kreeg het team van 0024/Horloges dit horloge exclusief gepresenteerd, waarna we besloten om hier wat dieper op in te gaan.

Hiermee verwelkomt de Alpine Eagle-collectie namelijk een ware grand complication in een horloge met het kwaliteitskeurmerk Poinçon de Genève én een COSC-certificering. Met een dikte van slechts 3,3 millimeter komt het L.U.C 96.24-L-uurwerk voort uit de kennis die is opgebouwd door Chopard Manufacture. Dankzij de geavanceerde kenmerken is de Alpine Eagle Flying Tourbillon een van de weinige vliegende tourbillon-horloges met dubbele chronometer- en Poinçon de Genève-certificering. De kast is gemaakt van Lucent staal A223 en heeft een diameter van 41 millimeter met een geïntegreerde stalen band. Een opening op zes uur op de typische, Aletsch Blue-wijzerplaat onthult het tourbillon-mechanisme. L.U.C 96.24-L is gebaseerd op de ontwikkeling van het eerste kaliber van Chopard Manufacture (L.U.C 96.01-L gepresenteerd in 1997). Dit slanke uurwerk maakte het mogelijk om de maat van het Alpine Eagle Flying Tourbillon-horloge keurig te houden: de kast is teruggebracht tot slechts 8 millimeter dikte. De precisie is gecertificeerd door het officiële Zwitserse testinstituut voor chronometers, wat blijkt uit het opschrift ‘Chronometer’ op de wijzerplaat onder het logo. Van de vliegende tourbillon-horloges op de markt zijn die van Chopard de enige die zowel de Chronometer-certificering als het prestigieuze Poinçon de Genève-kwaliteitskeurmerk hebben ontvangen. Dankzij de twee gestapelde veertonnen op basis van Chopard Twin-technologie, garandeert het uurwerk een gangreserve van 65 uur, en het automatisch opwinden wordt aangedreven door een 22-karaats gouden microrotor.

Enfin, wat we dus probeerden te vertellen, is dat een ontdekkingstocht door de milleniaoude Zwitserse Jura-bergen altijd de moeite waard is. Vooral het dorpje Fleurier herbergt een hoop goeds.

Voor meer informatie, zie chopard.com

 

Tags : ChopardChopard Alpine EagleLongreadManufactureTrending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.