close
Chopard Alpine Eagle Summit

Chopard, de adelaar en de Alpine Eagle. De drie zijn nauw met elkaar verbonden, zo blijkt als we met Chopard door de Alpen reizen. Het merk draagt hier bij aan de terugkomst van de indrukwekkende roofvogel naar het gebergte en presenteert vier letterlijk schitterende Alpine Eagles. Reis mee naar de Alpen en ontdek wat belangrijk is voor Chopard.

Regelmatig vliegen we naar Zwitserland om horlogemerken te bezoeken en hun collecties te bekijken. Dat doen we graag, maar als we in oktober 2023 door Chopard worden uitgenodigd, blijken zij ook een ander belang te hebben. Een groter belang dan horloges, want graag vertellen zij het verhaal over de adelaar die in de Alpen werd uitgeroeid, maar die nu, met hulp van Chopard, terugkeert naar zijn natuurlijke habitat. Dit project is belangrijk voor het merk en dus schotelen ze hun internationale gezelschap van horlogepers en betrokkenen een bomvol programma voor. Het wordt een dag die begint met de echte adelaar en eindigt met vier gloednieuwe Alpine Eagles. Maar laten we bij het begin beginnen.

Chopard zet zich in voor de adelaar en de alpen

De adelaar was ooit een vaste verschijning boven de alpen. Boven de majestueuze bergtoppen moet het een machtig gezicht zijn geweest om de al even majestueuze roofvogel te zien vliegen. Daar dacht echter niet iedereen zo over. Of ze nu werden gezien als bedreiging voor de visserij of als doelwit voor de jacht. De laatste twee adelaars werden 130 jaar geleden neergeschoten in de Alpen, vertelt onze gids die ons over het meer van Genève begeleidt naar Les Aigles du Léman, het vogelpark in het Franse Sciez waar zo’n tachtig soorten (roof)vogels zijn te zien en waar wordt gewerkt aan het behoud ervan. Ze kijkt er treurig bij, maar op deze plek is er ook goed nieuws.

Les Aigles du Léman is in deze tijd van het jaar officieel gesloten, maar het is een genot om in alle rust rond te mogen lopen tussen de meest indrukwekkende roofvogels. De perfecte plek dus om meer te horen over de Alpine Eagle Foundation, die het behoud van de Alpen als doel heeft. De stichting werd in 2019 door Chopard co-president Karl-Friedrich Scheufele en verschillende deskundigen opgericht. Het eerste project is gericht op de terugkeer van de adelaar in de Alpen, maar de Alpine Eagle Foundation doet dat in een breder perspectief en streeft ernaar meer bewustzijn en steun te creëren en actie te ondernemen voor het hele Alpengebergte en het leven dat hier voorkomt. En voor wie nu denkt: Alpen plus Adelaar is toch Alpine Eagle, een model van Chopard? Dat klopt, maar daarover later meer.

De roofvogel is terug

De Alpine Eagle Foundation boekt inmiddels zijn eerste successen. Ruim een eeuw nadat de adelaar uit de Alpen verdween, is de enorme roofvogel terug. De adelaars worden in gevangenschap gefokt en vrijgelaten in de Alpen. De eerste adelaars werden in juni vrijgelaten toen ze 81 dagen oud waren. Dat luistert heel precies want als ze ook maar ietsje ouder zijn, maken ze geen kans meer in het wild. Inmiddels hebben tien adelaars het luchtruim gekozen en is het de bedoeling de komende acht jaar minstens tachtig adelaars vrij te laten langs de kust van het meer van Genève. Het project is succesvol. Vijf jonge adelaars hebben de Alpen voorlopig als thuisbasis aangehouden, maar anderen zijn naar Spanje en zelfs Noorwegen gevlogen. Eén werd neergeschoten door een Duitse jager, waarmee het treurig genoeg meteen duidelijk werd hoe noodzakelijk het werk van de Alpine Eagle Foundation is.

Golden Eagle

Tijdens de bijeenkomst in Les Aigles du Léman kondigde de Alpine Eagle Foundation een tweede project aan. Dit keer gaat het om de golden eagle (steenarend) die nog wel in de Alpen voorkomt, maar in zijn bestaan wordt bedreigd. Opnieuw is de mens zijn grootste vijand, maar wrang is dat juist een streven naar duurzaamheid een gevaar is voor de roofvogel. Ook in de Zwitserse Alpen worden namelijk windmolens geplaatst om energie op te wekken en zoals overal zijn die ook hier een gevaar voor alles wat vliegt. Daarom werkt de Alpine Eagle Foundation eraan om de vogels te vangen, ze te voorzien van een GPS en te volgen. De hoogte waarop ze vliegen, het weer, de aanwezigheid van voedsel en het vermogen zelf gevaarlijke obstakels te herinneren en te vermijden. Vijftien golden eagles vliegen inmiddels rond met een gps om zo de gebieden in kaart te brengen waar het risico het grootst is.

Dankzij de GPS weten de medewerkers van de Alpine Eagle Foundation exact waar alle vogels zich bevinden, maar we zien er vandaag niet één vliegen boven het meer van Genève of tussen de bergtoppen. Helaas, maar het wordt tijd naar een andere Alpine Eagle te gaan kijken. De nieuwe collectie van Chopard zullen we wél uitgebreid kunnen bewonderen.

Behoefte aan kleur

Vanuit Sciez rijden we terug naar Genève waar we worden ontvangen in een ander onderdeel van het familiebedrijf van Chopard, de wijnwinkel Le Caveau de Bacchus en het naastgelegen restaurant Chez Bacchus. Hier presenteert Karl-Friedrich Scheufele de nieuwe Alpine Eagle Summit modellen, bijgestaan door zijn zoon Karl-Fritz en dochter Caroline-Marie, die beiden hun aandeel hadden in de ontwikkeling van de nieuwe lijn. Het resultaat van de samenwerking tussen twee generaties Scheufele is opvallend. De Alpine Eagle is kleurrijker dan ooit. Verrassend wellicht, maar volgens Karl-Friedrich Scheufele is dit precies waar op dit moment vraag naar is. “Misschien komt het door hoe de wereld nu is, na een periode van Covid, dat er een behoefte is aan kleur. Horloges zijn nog nooit zo kleurrijk geweest als vandaag. Ik denk dat het hierbij belangrijk is om te onderstrepen dat een horloge niet alleen iets serieus is dat je altijd herinnert aan het verstrijken van de tijd. Dat is niet altijd een prettig idee, dus de tijd aflezen zou fun moeten zijn. Dat is het idee achter deze collectie, ook in termen van kleur.”

Alpine Eagle Summit

De Alpine Eagle Summit bestaat uit vier nieuwe modellen met een diameter van 41 millimeter, met wijzerplaten in luminescerende tinten en randen bezet met edelstenen die in kleur verlopen. Trouw aan de toewijding van de fabrikant aan duurzame luxe, zijn deze horloges vervaardigd in ethisch 18-karaats geel-, wit- of roségoud. Ze kloppen allemaal op het ritme van het Chopard 01.15-C-uurwerk, waarvan de precisie wordt gegarandeerd door een chronometercertificering.

Deze serie Alpine Eagle Summit-horloges is verkrijgbaar in vier combinaties van ethisch goud en edelstenen in een subtiel kleurverloop: geelgoud en roze saffieren, witgoud met blauwe en paarse saffieren, witgoud en tsavorieten, maar ook roségoud en spessartieten. Elk van deze modellen is voorzien van de emblematische wijzerplaat met de tekening van een adelaarsoog, een stralend patroon in de luminescerende tinten die de identiteit van de collectie bepalen.

In de Alpine Eagle Summit is een belangrijke rol weggelegd voor de wijzerplaat. De getextureerde wijzerplaten zijn geïnspireerd door het palet van natuurlijke kleuren waaruit de schoonheid van het Alpenlandschap blijkt. Het Alpine Eagle Summit-model in geelgoud heeft de kleur ‘Golden Peak’ en draagt de naam van de rotsachtige top in het Zwitserse deel van het Mont Blanc-massief. De top zelf werd zo gedoopt door de 19e-eeuwse wetenschapper James David Forbes, verwijzend naar de gouden bergtop. De twee witgouden horloges zijn respectievelijk versierd met een ‘Zinal Blue’-wijzerplaat, waarvan de blauwe en paarse reflecties die van de gelijknamige gletsjer reproduceren, en ‘Vals Grey’, dat herinnert aan de zilverachtige weerspiegelingen van de kwartsietsteen gevonden in het kanton Graubünden en gebruikt om de muren en daken te bouwen van traditionele huizen in de regio van het dorp Vals. Ten slotte is het laatste horloge in deze serie, vervaardigd in roségoud, voorzien van een ‘Pink Dawn’-wijzerplaat, die doet denken aan het vroege licht van de zon als deze ‘s morgens opkomt boven de bergen.

Duurzaamheid

Als we een dag later met Karl-Friedrich Scheufele terugblikken op een bijzondere dag in de Alpen, zien we een CEO die de wereld om zich heen heeft zien veranderen. Tussen het moment dat hij in 1980 zijn eerste horloge, de St. Moritz, ontwierp en in 2020 de hierop gebaseerde Alpine Eagle, is er veel gebeurd. Dat hij nu bij alles wat hij doet aan duurzaamheid denkt, had hij in 1980 niet kunnen vermoeden. “Het was een andere tijd. Een heel plezierige, soort van onbezonnen tijd, met veel meer vrijheid. Het was een tijd waarin niemand zich zorgen leek te maken om het klimaat, duurzaamheid was geen issue. In mijn schooltijd had niemand het erover dat dit een probleem zou kunnen worden. Als ik dat vergelijk met waar mijn kinderen het over hadden als ze uit school kwamen, dan is er sindsdien veel veranderd.”

Sinds Karl-Friedrich Scheufele de St. Moritz presenteerde gaat Chopard met de tijd mee als het gaat om duurzaamheid en loopt het in veel gevallen zelfs voorop. Het merk maakt sinds 2018 uitsluitend gebruik van ethisch verantwoord goud en voor tachtig procent van de stalen modellen, van het gerecyclede staal Lucent Steel. Voor de familie Scheufele is dit heel belangrijk. Karl-Friedrich Scheufele: “Toen we de St. Moritz lanceerden vond ik alles vanzelfsprekend. Vandaag zie ik de natuur op een andere manier dan toen ik jong was. Ik waardeer het veel meer en neem het niet meer voor lief op wat voor manier dan ook”, vertelt Karl-Friedrich Scheufele. “We zijn niet hier voor onszelf, maar ook voor de volgende generaties en we hebben onze verantwoordelijkheid. Als we het anders zouden doen, dan zou het een ego-trip zijn. Ik ben me meer bewust van deze verantwoordelijkheid, net als de hele familie, maar het is nu heel gewoon dat we helpen om bewustzijn te creëren. Bijvoorbeeld met de Alpine Eagle Foundation of gewoon door te proberen dingen te doen op een duurzame manier. Door gerecycled staal te gebruiken voor nieuwe horloges en onze gebouwen op de juiste manier te verwarmen. Er zijn honderden manieren om het goed te doen en daar doen we er al veel van.”

Tags : ChopardChopard Alpine Eagle
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.