close

De Carl F Bucherer Manero Flyback – met een prachtige klassieke complicatie – is nog wat mooier geworden. En dat terwijl het horloge toch al zo aantrekkelijk was.

De Carl F Bucherer Manero is een van die horloges die elke keer weer alle aandacht opeist dankzij constante updates. Het horloge heeft het perfecte formaat (40 millimeter in doorsnee), een geweldig design, een jaloersmakende klassiek-Zwitserse afkomst en nu ook een prachtige mooie nieuwe complicatie.

De Carl F Bucherer Manero Flyback heeft namelijk een monochrome make-over gekregen die niet enorm in het oog springen, maar wel het horloge precies de chique uitstraling geven die de Manero verdient.

Carl F. Bucherer bestaat sinds 1888. Dit merk is vooral bekend geworden als juweliershuis, maar de horlogetak moet op geen enkele manier beschouwd worden als een soort ‘eigen merk’. Bucherer werd 135 jaar geleden opgericht in het hart van Zwitserland en bouwde als juweliershuis een ongelooflijk sterke band op met de grootste merken uit het land, waaronder uiteraard Rolex, Vacheron Constantin en Patek Philippe.

Ook deed Bucherer eeuwenlang de afterservice voor deze merken, waardoor ze de technieken en horloges van haver tot gort kennen. In Nederland is Carl F. Bucherer beschikbaar dankzij Hourlux, geleid door Alexander Wijt en zijn team.

Carl F. Bucherer, toegewijd aan technische innovatie, is marktleider op het gebied van perifere technologie en heeft niet alleen een perifeer wikkelsysteem gepatenteerd, maar ook een zwevende tourbillon in een perifeer ondersteunde kooi en een perifeer geleide minuutrepeaterregelaar.

Carl F Bucherer Manero Flyback

Deze nieuwe chronograaf komt in vier verschillende varianten. Twee met zwarte wijzerplaten en twee met zilveren wijzerplaten. Beide versies hebben contrasterende wijzerplaten, waardoor je dus twee panda’s en twee ‘reversed panda’s’ krijgt:

De oplettende kijker heeft daarbij direct waargenomen dat de klassieke waarden van Carl F. Bucherer worden benadrukt met de plaatsing van de subdials. Met twee subdials (in plaats van drie) hebben ze allemaal een bi-compax lay-out gekregen. Daaronder (op zes uur) is de datum te zien. Daarnaast heeft het horloge een tachymeterschaal. De kast is 30 meter waterdicht.

De banden zijn van staal en als alternatief contrasteert de zwarte textielband – gemaakt van gerecyclede en veganistische materialen – met de kast, terwijl hij het zwart op de wijzerplaat aanvult (of een licht-op-donker wijzerplaat of een donker-op-licht-optie de voorkeur heeft). Ingetogen en subtiel, kortom.

CFB 1973

Binnenin de Carl F Bucherer Manero Flyback tikt het CFB 1973 uurwerk, dat door het merk zelf ontwikkeld en geproduceerd is is Luzern. Het horloge heeft een gangreserve van 56 uur en heeft een traditioneel Zwitserse afwerking, wat gelukkig goed te zien is dankzij het glazen achterdeksel.

De flyback-functionaliteit is een onderschatte maar zeker niet onbeminde extra complicatie. Dankzij de flyback hoef je de chronograaf niet te stoppen om hem te resetten: in plaats daarvan schrapt hij die extra stappen, vliegt onmiddellijk terug naar 12 uur en begint met een druk op de knop opnieuw te timen.

Voor meer informatie, zie carl-f-bucherer.com en hourlux.com

Tags : 00.10927.08.13.0500.10927.08.13.2500.10927.08.33.0200.10927.08.33.22Carl F Bucherer Manero Flyback
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.