close

Felle kleuren, onverwachte designs en stripfiguren. Na een tijd van soberheid tonen veel horlogemerken zich van hun vrolijke en creatieve kant. Van een subtiele kwinkslag tot stapelgek. Zien we daar al een glimlach op uw gezicht verschijnen?

Mario rijdt met zijn kart rondjes om een tourbillon, Spider-Man is een uurwerk binnengevlogen en Kermit de Kikker begroet ons door het venster van de datumaanduiding. Klinkt dat surrealistisch? Absoluut, maar een stroming van kleur, vrolijkheid en gekkigheid heeft duidelijk voet aan de grond gekregen in de wereld van de horlogerie. Het is een stroming die zich niet alleen meer beperkt tot het modieuze en betaalbare segment, maar die ook het luxe horloge niet onberoerd laat.

BEHOEFTE AAN FUN

De vrolijke toevoegingen aan het horloge komen na een periode van meer soberheid. Nieuwe modellen waren er wel, maar grote veranderingen zagen we zelden. Een nieuwe kleur of een ander materiaal. Veel verder durfden veel merken niet te gaan bij het vormgeven van hun nieuwe collecties. Maar nu gaan ze los. Tenminste, voor zover een horlogemerk überhaupt los kan gaan, want veel oude merken zijn niet bereid om hun klassiekers een té opvallende nieuwe look te geven. En bovendien: is de klant wel bereid om veel geld uit te geven aan een luxe horloge met Mickey Mouse op de wijzerplaat?

Een luxe horloge met een Disney-figuur op de wijzerplaat zal iemand die een horloge voor altijd zoekt wellicht een stap te ver zijn, maar de behoefte aan horloges met een vrolijke noot is er zeker. Dat zou simpelweg een trend kunnen zijn zoals die in golfbewegingen altijd volgt op wat soberder periodes. Na een coronapandemie zijn we blijkbaar toe aan wat meer humor in de mode.

LUXE DISNEY

Een vrolijke noot of wat gekkigheid in een luxe horloge. Het kan wat simpel ogen, maar ook de grootste designers omarmen het. Het goede voorbeeld werd in de jaren tachtig al gegeven door Gerald Genta (1931 – 2011), de Zwitserse horlogemaker die we kennen als de ontwerper van tal van beroemde horloges zoals de Nautilus van Patek Philippe en de Royal Oak van Audemars Piguet. Zijn ontwerpen zijn legendarisch, maar ook zijn humor en eigenzinnigheid zien we terug in zijn werk. Al sinds 1984 combineerde hij Disney-stripfiguren met zeer gecompliceerde uurwerken. De reacties hierop waren gemengd. Waar de een er vol bewondering naar keek, werd het door de ander als een ongepaste clash van stijlen gezien. Gedurfd was het zeker, want het zou nog heel lang duren voordat luxe merken zijn voorbeeld zouden gaan volgen.

Waarom horlogemerken nu ineens wel grappen durven te maken? Het antwoord op die vraag vinden we in de Pro-Pilot x Kermit Edition van Oris. Het merk heeft gekozen voor een vrolijke kikker die elke eerste van de maand verschijnt in het datumvenster van een knalgroene wijzerplaat. Creatief directeur Ken Laurent legt uit wat hier het doel van is: “We praten veel over de functie van horloges in de letterlijke zin van het woord, maar het echte doel van een Oris horloge is om mensen te laten lachen. En dat doen we met de ProPilot X Kermit Edition. De functie van dit horloge is simpel: om vreugde te brengen.”

GÉRALD GENTA

Gérald Genta was als horlogemaker en kunstenaar zijn tijd ver vooruit. De horloges die hij ontwierp zijn inmiddels klassiekers en hij maakte al wijzerplaten met Disney figuren lang voordat anderen dat aandurfden. Gérald Genta overleed in 2011, maar zijn naam wordt nieuw leven ingeblazen met de steun van la Fabrique du Temps Louis Vuitton. Ter gelegenheid van Only Watch 2023 bracht het merk een witgouden minute repeater waarbij de arm van Mickey Mouse de retrograde minuten aangeeft. Het ziet er eenvoudiger uit dan het is en dat maakt het een horloge zoals Gérald Genta dat in de jaren tachtig al maakte.

RICHARD MILLE

De glimlach is universeel en fundamenteel voor onze sociale interacties. Dat geldt ook voor de Smiley, het kleine gele gezichtje dat in 1972 verscheen en al snel viraal ging. Het symbool dat positieve energie uitstraalt, staat centraal in de RM 88 Automatic Tourbillon Smiley van Richard Mille. Het automatische tourbillon-kaliber wordt geflankeerd door decoratieve elementen als een vrolijke uiting van de Smiley-wereld. Een bloeiende bloem, de warme zonnestralen, een heerlijke ananas, een bloeiende cactus, een roze flamingo en een felgekleurde regenboog. Samen vormen ze een neonpopscene die vrolijk maakt.


TAG HEUER

TAG Heuer eert misschien wel de bekendste coureur allertijden in een titanium chronograaf met tourbillon. Het is hier niet Max Verstappen, maar Mario die in een kart zijn rondes om de tourbillon maakt. Op de voet gevolgd door de Spiny Shell en Bullet Bill legt hij elke ronde in exact een minuut af. Dit eerbetoon van TAG Heuer aan de beroemde wereld van de kleine Italiaanse loodgieter verwijst op verschillende manieren naar de videogame van Nintendo, zoals de keramische bezel met Mario-logo, de opnieuw ontworpen tourbillonkooi en de rode stiksels op de zwarte kalfleren band.

LOUIS ERARD X KONSTANTIN CHAYKIN

Louis Erard offert zijn regulateur aan een groteske cycloop. Het design is van Konstantin Chaykin en het heeft de naam Likho gekregen. Het oog van Likho geeft de uren aan terwijl de kleine seconden worden vertegenwoordigd door de verslindende mond van de boeman. De centrale minutenwijzer kruist de wijzerplaat als de arm van het monster. Toch oogt de cycloop eerder grappig dan eng, maar waar we zeker om kunnen glimlachen: de Likho brengt door de samenwerking tussen twee partijen het betaalbare Zwitserse horloge samen met de creatieve haute horlogerie.

Blancpain X Swatch

Okay, de grootste verrassing is er al vanaf nadat fans in ellenlange rijen stonden om een Omega Speedmaster van Swatch in handen te krijgen. Blancpain doet het succes van de Moonswatch nu nog eens dunnetjes over door een andere klassieker in handen van Swatch te geven. De zeventig jaar oude Fifty Fathoms is er nu als de Bioceramic Scuba Fifty Fathoms. De vijf mechanische horloges in de Bioceramic Scuba Fifty Fathoms Collection reproduceren trouw alle kenmerken van dit Zwitserse horlogemakericoon en verwijzen tegelijkertijd naar de Scuba, de eigen duikhorlogelijn van Swatch. Elk model viert een van de vijf Oceanen en de prachtige, kleurrijke dieren die bekend staan als naaktslakken en die in hun diepten leven.

CHANEL

De Chanel Interstellar Capsule collection is geïnspireerd op een wereld van sciencefiction, ruimte en reizen door de tijd. Het zijn stuk voor stuk exclusieve creaties, inclusief limited edition haute horlogerie modellen. Een daarvan is de Première Robot, een 3D-robot vervaardigd van geelgoud, keramiek, zwart titanium, onyx en diamanten. Deze avantgardistische interpretatie van het Première horloge kijkt ondanks het gebruik van keiharde materialen toch zacht uit haar ogen.

HUBLOT

Wil Hublot met de centrale tourbillon de haute horlogerie weer in de schijnwerpers te zetten? Of is het een kindertekening van een madeliefje met twaalf bloemblaadjes van 444 edelstenen? Hoe dan ook, volgens Hublot ligt de kracht van de MP-15 Takashi Murakami Tourbillon Only Watch in het feit dat iedereen het zal zien als symbolisch voor wat zij waarderen. Haute horlogerie ontmoet haute joaillerie in dit zeer creatieve horloge, geïnspireerd op de iconische lachende bloem van kunstenaar Takashi Murakami.

ORIS

Oris en Kermit de Kikker komt even bij elkaar om plezier te maken met een heel speciale editie van de ProPilot X Calibre 400. Elke eerste van de maand is het Kermit Day als de groene kikker zich vertoont in het datumvenster in een al net zo groene wijzerplaat. Hoe Oris op dit idee is gekomen? Het antwoord komt van Creatief Directeur Ken Laurent: “Wij zijn geïnspireerd door wat wij de Joy of Mechanics noemen. De eerste functie van elk Oris-horloge is om vreugde te brengen. Als een Oris-horloge iemands dag beter kan maken, dan hebben ons werk gedaan.

ROLEX

Rolex geeft de Day-Date een onverwachte creatieve twist met een nieuwe uitvoering die emotie oproept. De wijzerplaat is een legpuzzel waarvan de stukken in turkooisblauw, rood, fuchsia, oranje, groen en geel in elkaar passen en elk de belangrijkste momenten in het leven vertegenwoordigen. De weekdag heeft plaatsgemaakt voor de woorden Happy, Eternity, Gratitude, Peace, Faith, Love en Hope. Het venster op 3 uur toont 31 exclusieve emoji’s in plaats van de datum. Dit alles maakt deze Day-Date duidelijk anders dan wat we van Rolex gewend zijn, maar toch is het bekende model nog altijd in een oogopslag herkenbaar.

AUDEMARS PIGUET

Dat Spider-Man geen uitdaging te groot is, weten we allemaal, maar in een tourbillon zagen we hem nog niet eerder. Het horloge waarin de superheld van Marvel verzeild is geraakt, is de Royal Oak Concept Tourbillon ‘Spider-Man’ van Audemars Piguet. Gepresenteerd in een titanium kast met een contrasterende zwarte keramische ring en kroon, onthult het opengewerkte uurwerk kaliber 2974 de superheld in zijn iconische rode en blauwe pak.

0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.