close
BackgroundStories

Frederique Constant Highlife Chronograph in stijl gelanceerd met nieuwe ambassadeur (longread)

Muzikant en producer The Avener wordt ambassadeur van de Highlife-collectie, al betwijfelen wij of zo’n geweldig horloge nog wel een ambassadeur nodig heeft. Dit is de Frederique Constant Highlife chronograph.

Niels Eggerding, ceo Frederique Constant, met zijn nieuwe Highlife Chronograph en zijn ambassadeur.

Frederique Constant heeft een samenwerking aangekondigd met de Franse muzikant en producer The Avener. Hij zal zich voortaan opwerpen als ambassadeur van de Highlife-collectie. En dat vraagt natuurlijk om een uitleg. Frederique Constant zegt: ‘uurwerken belichamen innovatie, creativiteit en moderniteit, allemaal eigenschappen die de artiest in zijn muziek stopt.’

Tristan Casara (zoals hij echt heet) werd in 1987 geboren in Nice en schrijft zijn eigen nummers, maar herinterpreteert ook klassiekers in een originele deephouse-stijl, doorspekt met blues-, jazz-, folk- en soulinvloeden. In 2015 bracht hij zijn eerste album The Wanderings of the Avener uit. Dit album werd bekroond met verschillende gouden en platina platen in Frankrijk en in het buitenland, evenals een ‘Victoire de la musique électro’-award in 2016.

Volgens Frederique Constant is de match dan ook made in heaven: ‘Muzikanten en horlogemakers worden gedreven door een vurige passie en delen dezelfde zoektocht naar uitmuntendheid en precisie om via hun kunst uitzonderlijke momenten te bezorgen.’

Lees ook: deze Frederique Constant Heart Beat in blauw – mooier dan ooit

Frederique Constant Highlife chronograph

Prachtig omschreven natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk, ons gaat het om de horloges. En die spreken bij Frederique Constant eigenlijk al zonder The Avener.

Het merk werd in 1988 opgericht door het Nederlandse echtpaar Peter en Aletta Stas met als doel om Zwitserse horloges van topkwaliteit tegen een betaalbare prijs aan te bieden en zo ‘Swiss Made’ luxe horloges voor een breed publiek toegankelijk te maken. Samen introduceerden zij in 1999 de Highlife collectie.

Frederique Constant creëert, ontwikkelt, assembleert en controleert een grote verscheidenheid aan mechanische, quartz en connected horloges in zijn ateliers van 6.200 vierkante meter in de Geneefse buitenwijk Plan-les-Ouates.

Tot op heden heeft Frederique Constant maar lierst Manufacture kalibers ontworpen, waaronder complicaties zoals de tourbillon, de perpetual calendar en de flyback chronograaf, en een nieuw type echappement dat nog nooit eerder in de horlogerie is vertoond: de Monolithic. Dit werd ontwikkeld in samenwerking met een Delftse start-up en is gemaakt uit één stuk silicium – dat de 26 onderdelen van een standaard uurwerk vervangt – en tikt met een bizar hoge frequentie van 40 Hz, tien keer hoger dan die van de meeste mechanische uurwerken.

Highlife: herintroductie met lef

Inmiddels is de koers van het bedrijf alweer jaren in handen van de eveneens Nederlandse Niels Eggerding, en hij herintroduceerde de Highlife in 2020. Hij deed dat met toentertijd ongelooflijk ambitieus klinkende cijfers: dat zo’n veertig procent van de omzet van het huis uit die modellijn zou moeten komen. Begin dit jaar werd die mijlpaal bereikt.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Integendeel – de ontwikkelingen gaan in hoog tempo door. Kwam het merk vorig jaar met een world timer, dit jaar is het de beurt aan een nog iets mooiere complicatie: de automatische chronograaf.

De kast van de Frederique Constant Highlife chronograph is 100 meter waterdicht, meet 41 millimeter in doorsnee en heeft zowel geborstelde als gepolijste delen. Bij deze collectie wordt elk horloge geleverd met een extra stalen of rubberen band.

De wijzerplaat van elke versie is voorzien van een tricompax chronograaf, met een kleine secondewijzer op 9 uur, een 30-minutenteller op 3 uur en een 12-urenteller op 6 uur. Tussen 4 en 5 uur zit een datumvenster.

Caliber FC-391

Aan de achterkant is de kast van de Frederique Constant Highlife chronograph voorzien van een saffierglas dat het mogelijk maakt het automatische uurwerk FC-391 en zijn chronograafmodule te bewonderen – in het bijzonder het tandwiel op 3 uur, dat deskundige amateurs gemakkelijk zullen herkennen: een kolomwiel.

Dit kaliber werd ontwikkeld in samenwerking met de Manufacture La Joux-Perret, heeft niet alleen een opmerkelijk moderne constructie, maar ook een hoge mate van kwaliteit en afwerking. De echte kenner zal dit overigens dan weer herkennen als het kaliber L-100, dat een opgewaardeerde variant is van het alombekende Valjoux-chronograafwerkpaard. Die opwaardering, overigens, zit ‘m in een grotere gangreserve en een kolomwiel.

De klassieke manufactuur uit La Chaux-de-Fonds, de schoot van de Zwitserse horlogerie, is net als Frederique Constant in bezit van de Japanse Citizen groep. Dit uurwerk zit ook bijvoorbeeld in het bijzonder knappe nieuwe horloge van Angelus, de Chronodate, al wordt het daar het kaliber A-500 genoemd. Dat horloge is het dubbele van de prijs van deze Frederique Constant. Just sayin’.

Verder heeft Frederique Constant een rotor toegevoegd van verguld staal, versierd met Côtes de Genève – een decoratie die Frederique Constant – gevestigd in de Zwitserse stad – uiteraard prima past. De gangreserve is 60 uur.

3 uitvoeringen Frederique Constant Highlife chronograph

De eerste Frederique Constant Highlife chronograph, van staal, zal het meest gewild zijn: de oplage ervan is beperkt tot 1888 stuks en is de enige versie die voorzien is van twee extra banden. Het is dan ook mogelijk om te wisselen tussen een marineblauwe kalfsleren band met een nubuck afwerking, een rubberen band in dezelfde tint en een band met drie schakels van gepolijst en gesatineerd staal.

De tweede is bicolor, waarbij staal wordt afgewisseld met verguld roségoud op de centrale schakel van de band, de lunette, de pushers, de wijzers en de uurmarkeringen. Ten slotte vormt de derde versie een contrast met de twee andere. Het geheel van staal – kast en band – komt duidelijk overeen met een zwarte wijzerplaat met eveneens stalen uurmarkeringen en wijzers. De tweede band is van zwart rubber.

De prijzen zijn, zoals je van Frederique Constant mag verwachten, prima in orde. De wit-blauwe variant (die hier rechts, FC-391WN4NH6) kost 3.295 en die met de zwarte wijzerplaat is (FC-391B4NH6B) kost € 2.995,-.

Voor meer informatie, zie frederique-constant.com

Frederique Constant Classics: classicisme in zijn puurste vorm

 

Tags : Featured articleFrederique ConstantFrederique Constant Highlife chronographLa Joux-PerretLongreadTrending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.