close
Nieuws

Greubel Forsey Balancier 3: klassieke horlogerie op z’n modernst

De Greubel Forsey Balancier 3 is de ultieme moderne herinterpretatie van klassieke horlogerie – en bewijst daarmee dat creativiteit altijd zal zegevieren.

Waar veruit de meeste horlogemerken zichzelf ‘Maison’ noemen, pakt Greubel Forsey het anders aan. Dit merk noemt zichzelf namelijk ‘the Atelier. En wie ooit in dat atelier langsgeweest is, weet waarom. De Greubel Forsey Balancier 3 bewijst dat ze horlogerie nog altijd als hoge kunst zien.

De bijnaam ‘the Atelier’ is niet voor niets gekozen. Greubel Forsey is namelijk een horlogemaker waar elk onderdeel met de uiterste zorg en zo veel mogelijk met de hand gemaakt wordt. Het merk werd in 1999 opgericht door de briljante horlogemakers Robert Greubel en Stephen Forsey, die daarmee aan de wieg stonden van wat inmiddels wel de microbrand-revolutie genoemd mag worden. Dit deden ze dan ook in de wieg van de Zwitserse horlogerie: in de Vallée de Joux.

De Double Tourbillon 30° uit 2004

In een tijd dat grote merken steeds groter werden en merknamen het begonnen te winnen van kennis en kunde, besloten meester-horlogemakers als Greubel en Forsey een tegenbeweging te starten, waarbij het niet om de kwantiteit van de productie ging, maar de kwaliteit.

Al vrij vlot na de oprichting maakten ze hun ambities volledig duidelijk met hun eerste horloge: de Double Tourbillon 30°. Deze oorspronkelijke uitvinding van Greubel Forsey had een eerste kooi met een hoek van 30°, die een rotatie in één minuut voltooide, werd in een tweede kooi geplaatst die waterpas stond, waardoor een volledige rotatie in vier minuten werd voltooid. Deze creatie maakte het mogelijk om een geoptimaliseerde gemiddelde timingsnelheid in alle posities van het uurwerk te bereiken. Tegelijkertijd legde het uurwerk de basis voor de Greubel Forsey-esthetiek.

Greubel Forsey Balancier 3

Nog altijd brengt Greubel Forsey horlogerie op een bizar hoog niveau. Zowel technisch als esthetisch toont elk horloge dat dit atelier verlaat details die alleen voor de echte kenners zichtbaar zijn, zo bewijst ook de Greubel Forsey Balancier 3, de nieuwste introductie van het merk.

Dit nieuwe horloge is het resultaat van een zoektocht naar een horloge dat relatief betaalbaar was, een relatief beperkt formaat had en alsnog 100 procent met de hand afgewerkte onderdelen heeft.

De Greubel Forsey Balancier 3 meet dan ook bijna 42 millimeter in doorsnee. De kast is 50 meter waterdicht, iets meer dan 13 millimeter dik en gemaakt van titanium. De band is van rubber en is in twee kleuren verkrijgbaar, zwart en blauw:

 

Afwerking op het hoogste niveau

Echter, wat nog meer opvalt aan de Greubel Forsey Balancier 3 is natuurlijk wat er zich allemaal op de wijzerplaat afspeelt. Tenminste, als je nog kunt spreken van een wijzerplaat, aangezien een groot deel van het uurwerk zichtbaar is. Op deze opengewerkte plaat zie je ook direct dat het horloge twee veertonnen heeft, die gezamenlijke een gangreserve van 72 uur bieden.

Een heel bijzonder detail wordt gevormd door de zogeheten ‘jewels’. Normaal gezien zijn die rond en gemaakt van synthetisch robijn, maar in dit geval zijn ze olijfvorming.

Ook zichtbaar zijn de perfect afgewerkte bruggen, schroeven, wijzers en natuurlijk de basisplaat zelf. Daar zien we bij de Greubel Forsey Balancier 3 een signatuur van het merk: de traditionele afwerkingsmethodes die dankzij hun eigenzinnige toepassingen een horloge met een heel moderne uitstraling hebben opgeleverd.

Een ander geweldig detail is de minutenring (helemaal links) die zowel gegraveerd als gelakt is.

Het toont aan dat ‘the Atelier’ nog altijd zijn creativiteit en streven naar perfectie niet verloren heeft. Deze combinatie van traditionele afwerkings- en productiemethodes met een onmiskenbaar moderne kijk op horlogerie is zeldzaam en verdient een vrijwel oneindige lofzang.

Ook te zien op de wijzerplaat is het extra groot balanswiel waar het model zijn naam aan ontleend, en wat een signature is van het merk.

De bolde saffieren achterkant onthult fijn afgewerkte, grote bruggen versierd met typische Greubel Forsey-details, waaronder juwelen in chatons, maar zonder de opschriften. Opvallend is dat de gangreserve-indicatie zijn debuut maakt in deze collectie.

Al met al toont de Greubel Forsey Balancier 3 met deze ultieme moderne herinterpretatie van klassieke horlogerie dat creativiteit altijd zal zegevieren. En de prijs? Ach, laten we het erop houden dat-ie iets meer dan een ton kost.

Voor meer informatie, zie greubelforsey.com

 

Tags : Greubel ForseyGreubel Forsey Balancier 3Microbrand
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.