close
NewsNieuws

Haute couture horloges: mode meets haute horlogerie

Bij de aanschaf van een nieuw horloge kijkt men al snel naar het merk en het beschikbare budget. Alle geijkte namen zullen de revue passeren, maar het kan ook interessant zijn om eens niet sec naar de usual suspects te kijken. Dat hebben wij ook gedaan en we laten je graag een aantal haute couture horloges zien.

Dat een hoop haute couture modehuizen, naast kleding, ook allerlei accessoires op de markt hebben gebracht is inmiddels wel bekend. Ook hebben zij inmiddels de wereld van de horlogerie weten te vinden. Waar horloge aficionado’s misschien in eerste instantie de neus zullen ophalen voor een haute couture horloge, is het toch interessant om eens te kijken wat er zoal in deze markt te vinden is. Steken de modehuizen veel tijd en geld in de allerbeste en duurste materialen en techniek net zoals zij doen bij hun haute couture? Of gaat het hier echt enkel om een bijpassend item bij een mooie outfit en reduceren zij zelf zodoende hun horloges eigenlijk tot een accessoire, in plaats van een statement piece?

Crème de la crème

Een klein rondje leert dat de meeste modehuizen het toevoegen van een horlogecollectie aan hun omvangrijke oeuvre serieus nemen. Het is niet slechts een zoveelste toevoeging aan hun accessoire-tak. Voor de techniek, het design en de mensen, die de haute couture horloges uiteindelijk moeten maken, wordt de crème de la crème gezocht, gebruikt en ingezet. Uiteraard doen niet alle haute couture-huizen evenveel moeite, maar wij hebben een aantal merken en modellen geselecteerd die best wat shine mogen pakken. In tegenstelling tot wat veel mensen zullen denken, timmeren de meeste modehuizen al langer aan de horlogeweg dan we denken.

Chanel
 

Haute couture vol verwijzingen

Een goed voorbeeld is Chanel. Het Parijse modehuis, in 1909 opgericht door Gabrielle ‘Coco’ Chanel, maakt al sinds 1987 horloges. Het allereerste haute couture horloge waar Chanel haar opwachting mee maakte in de horlogewereld heette toepasselijk genoeg ‘Première’ en werd ontworpen door Jacques Helleu, die meer dan veertig jaar lang artistiek directeur was bij Chanel. Het horloge zat vol Chanel-verwijzingen. Zo was de destijds bijzondere achthoekige vorm van de kast een knipoog naar de stopper van de Chanel N°5-parfumfles. De keuze voor die vorm kwam weer voort uit het uitzicht dat Gabrielle had vanuit haar suite in het Ritz Paris, namelijk de vorm van het Place Vendôme.

De zwartgelakte wijzerplaat en het doorvlochten leer in de gouden armband, deden meteen denken aan de ketting van Chanels wereldberoemde 2.55-handtas. De Première verraste de horlogewereld als haute couture horloge, die tot dan toe vooral werd gedomineerd door grovere vormen en afmetingen. De Première was een elegante en gewaagde creatie die speciaal voor de vrouw was gecreëerd. Dankzij Helleu’s creaties konden vrouwen de Première dragen als horloge of als ingetogen sieraad. Vijfendertig jaar na het eerste Première-model, is dit horloge niet
meer weg te denken uit Chanels enorme productassortiment.

Haute couture Première

Chanels creatie, de Première Édition Originale uit de Première-collectie, heeft nog steeds Helleu’s ontwerp als leidraad en verenigt de twee kleuren die Gabrielle en het huis zo dierbaar zijn: zwart en goud. Goud staat voor Coco’s liefde voor alles wat schittert. Zwart is natuurlijk dé ‘kleur’ van de haute couture. De achthoekige vorm zien we terug in de kast, het schuin geslepen glas en de wijzerplaat. Ook in deze variant zien we het doorvlochten leer en de ketting terug van de iconische handtas. De stalen kast heeft een achttienkaraats geelgouden afwerking en de Première Édition Originale wordt aangedreven door een hoge precisie quartz uurwerk. De chique zwartgelakte wijzerplaat is ingetogen. We zien hier geen cijfers en er is geen plek voor een secondewijzer of datumaanduiding. Slechts twee zeer fijne in goud afgewerkte wijzers steken elegant af tegen het zwart. De stalen kroon, eveneens afgewerkt met achttienkaraats geelgoud, is versierd met een cabochongeslepen onyx.

Fraaie vriendjes

Inmiddels heeft Chanels horlogecollectie voor dames flinke vormen aangenomen. Collecties als J12, Boy*Friend, Code Coco en dus ook Première, hebben ervoor gezorgd dat Chanel een serieuze speler is qua haute couture horloges. Herkenbaarheid lijkt daarbij altijd het kernwoord. Typische Chanel-elementen komen continu terug in de designs. Zo hebben de banden van de Boy*Friend-horloges een tweed-motief. De wollen stof is sinds 1954 een essentieel onderdeel van het Parijse huis. Destijds gebruikte Coco namelijk voor het eerst tweed. Tot dan tot toe werd dit uitsluitend gebruikt voor herenkleding, maar zij creëerde er haar eerste damesjasje mee en nog steeds komt de stof terug in Chanels haute couture. Ook andere bandjes hebben herkenbare Chanel-features. Net zoals het doorvlochten bandje op de Première Édition Originale heeft de Boy*Friend een band die doet denken aan andere Chanel-items. Deze hebben hetzelfde gewatteerde en doorgestikte patroon als van de iconische handtassen.

Magnum opus

Maar de Boy*Friend is meer dan een haute couture horloge, want in dit model heeft Chanel zichzelf echt uitgedaagd en schitterende complicaties verwerkt. Absolute hoogtepunten zijn de geskeletteerde Boy*Friend-modellen. Deze zijn onder andere verkrijgbaar met een saffieren-, beige- of witgouden kast en zijn voorzien van een handmatig opwindbaar mechanisch uurwerk. De kasten en bezels van deze Skeleton-modellen zijn kunstwerkjes en rijkelijk versierd met baguettegeslepen diamanten. Chanels magnum opus is de Skeleton Red Edition met een kast van achttien karaats beigegoud en een bezel die versierd is met 38 baguettegeslepen robijnen.

Haute couture eyecatchers

Inmiddels heeft Chanel laten zien te zijn uitgegroeid tot een grote speler in de haute horlogerie. Dat is deels te danken aan de J12, die verkrijgbaar is met een kwartsuurwerk of zelf vervaardigde mechanische kalibers. Bijzondere eyecatchers zijn de modellen J12 Skeleton en de J12 Diamond tourbillon, beide met vliegende(!) tourbillons. Eerstgenoemde heeft een kast van extreem sterk matzwart keramiek. De schitterende zwarte opengewerkte wijzerplaat is in totaal versierd met 159 briljantgeslepen diamanten. De J12 Diamond tourbillon valt, behalve natuurlijk de vliegende tourbillon, op door het vele gebruik van baguette- en briljantgeslepen diamanten op de bezel, wijzerplaat én kroon. Met deze modellen heeft Chanel zich echt met stip op de haute horlogeriekaart gezet.

Met grote trom

Zeg je haute couture, dan kom je altijd bij Louis Vuitton uit. Dit eveneens Parijse luxe modehuis, viert in 2022 haar twintigste ‘horlogeverjaardag’. In 2002 lanceerden zij met de Tambour automatic GMT voor het eerst een haute couture horloge. Dit werd vervaardigd in de Louis Vuitton workshop in La Chaux-de-Fonds, het Zwitserse hart van de horlogerie. Die locatie gaf al aan dat het huis het horlogemaken zeer serieus nam. Louis Vuitton ging vervolgens nog een paar stappen verder door serieus te gaan samenwerken met de manufactuur La Fabrique Du Temps. Enkele jaren later werd deze ‘tijdfabriek’ helemaal overgenomen en verrees er in Genève een vierduizend vierkante meter, state-of-the-art-gebouw waar alle Tambour-modellen nu gemaakt worden.

Louis Vuitton
 

De tijd ver vooruit

Als we een klein stapje terug doen in de tijd moeten we wel opmerken dat Louis Vuittons eerste haute couture horloge eigenlijk al in 1988 werd vervaardigd. De Monterey I werd ontworpen door architecte Gae Aulenti en was een quartz aangedreven worldtimer met een uniek design. De kroon was bovenop de kast geplaatst waardoor dit horloge de bijnaam ‘Unicorn’ (eenhoorn) kreeg. De wijzerplaat was omgekeerd ingericht met de uren in het midden en de minuten eromheen. De opvolger Monterey II was gemaakt van keramiek. Anno nu een veelgebruikt materiaal, maar toen was het echter zeer ongebruikelijk en de horloges waren niet bepaald populair. Vandaag de dag zijn de zeldzame items zeer gewild en bijna niet te vinden. We kunnen dus voorzichtig stellen dat Louis Vuitton zijn tijd ver vooruit was.

Indrukwekkend

Na het eerste ‘echte’ haute couture horloge van Louis Vuitton in 2002 volgde elk jaar een nieuwe Tambour-variant. In 2021 en 2022 werden er zelfs twee nieuwe haute couture horloges gelanceerd en dat zet de teller dus op 24 verschillende horloges. In slechts twee decennia is LV’s model uitgegroeid tot een graag geziene speler in de haute horlogerie. Het allereerste Tambour-model had een roestvrijstalen kast van 39,5 millimeter en werd aangedreven door een automatisch GMT uurwerk. Om de twintigste verjaardag van dit model te vieren, introduceerde Louis Vuitton de Tambour Twenty.

Deze limited edition, er zijn maar tweehonderd stuks verkrijgbaar, heeft een roestvrijstalen kast met een diameter van 41,5 millimeter. Voor de wijzerplaat is eenzelfde soort bruine sunbrushed kleur gebruikt als op het allereerste model. Op de kast spellen de twaalf letters de naam van het huis. Hier binnen huist Louis Vuittons eigen LV277-uurwerk. De gele wijzer van de chronograaf is een knipoog naar de draad die vroeger werd gebruikt in het leerwerk van Louis Vuitton. Het bruin van de wijzerplaat en het leren bandje zijn natuurlijk échte LV-kleuren en direct herkenbaar.

Meesterbreinen

Inmiddels produceert La Fabrique Du Temps, dankzij de meesterbreinen Enrico Barbasini en Michel Navas, de meest bijzondere en ook echt wel indrukwekkende Louis Vuitton horloges en kunnen zij allerlei complicaties als een GMT, chronograaf, tourbillon en minute repeater maken. Uniek in de horlogewereld is Louis Vuittons Spin Time-complicatie, uitgevonden door bovengenoemde heren. De Louis Vuitton Spin Time is een horloge dat de tijd aangeeft met draaiende kubussen. Elke uuraanduiding is een blokje dat kan kantelen. Deze twaalf kubussen zijn meestal versierd met kleurtjes, tekeningen, letters en/of cijfers. Van een merk als Louis Vuitton mag je wat verwachten en zij leveren dan ook zeer puik vakwerk af.

Hermes H08
 

Hermès haute couture

Bij de naam Hermès denkt men natuurlijk aan de Birkin Bag en ook aan zijde sjaals en andere luxe accessoires. Toch heeft het huis inmiddels ook een flinke reputatie opgebouwd qua haute couture horloges. Modellen als Slim d’Hermès, Hermès H08, Arceau, Galop d’Hermès en Faubourg zijn inmiddels wel ingeburgerd. Het meest iconische model, de Cape Cod, is voor zowel mannen als vrouwen een moderne klassieker. Ook hier zien we Hermès-referenties zoals verwijzingen naar de hippische sport en het H-logo. High-end materialen komen veelvuldig terug. Je kan immers niet een van de meest iconische handtassen maken en dan voor een horlogeband een mindere kwaliteit leer gebruiken.

Gucci
 

Italiaanse haute couture

In 1997 stortte Gucci zich op haute couture horloges toen het horlogefabrikant Severin Montres overnam en hen omdoopte tot Gucci Timepieces. In eerste instantie worden er alleen betaalbare quartz horloges vervaardigd. Maar Gucci Timepieces heeft zich ook op mechanisch gebied ontwikkeld. Hun modellen hebben een zeer scherpe prijs-kwaliteitverhouding en dat is enigszins verrassend, gezien de chique reputatie van het merk. Inmiddels omvat de collectie een bonte verzameling modellen. Van duikhorloges, dress watches en chronografen vol diamanten of gouden Gucci-bijen en -slangen, al dan niet in combinatie met het welbekende Gucci rood/groen.

Stevige grip

Een echte eyecatcher is de Gucci Grip, een unisex haute couture horloge met een retroachtige seventiesstijl. De kast is eigenlijk ook de wijzerplaat. Of andersom. De bovenkant is dicht en gemaakt uit één stuk staal met geelgouden PVD-coating, evenals de band. Door de drie vensters, waarin drie witte schijven roteren, lees je respectievelijk het uur, de minuten en de datum af. De Grip wordt aangedreven door een quartz uurwerk en heeft een bijzonder cleane retrolook.

Ralph Lauren
 

All American haute couture

Van Italiaanse bellezza naar American Ivy League preppiness. De all American brand Ralph Lauren maakt pas sinds 2008 haute couture horloges en doet dat in nauwe samenwerking met Richemont. Uiteraard spelen het edele spel polo en de hippische sport een grote rol. Maar ook thema’s als het Amerikaanse Westen en de automotive- en Safariwereld komen ook aan bod. Het nieuwste model, de Polo Vintage 67, is een eerbetoon aan de passie van Ralph Lauren himself voor horloges uit de vroege jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Wat opvalt is het verfijnde patina van het ‘verouderde’ roestvrij staal waarvan de kast is gemaakt. De grove zwartgelakte cijfers steken af op de opaline zilveren wijzerplaat en geven dit model een klassieke en tijdloze uitstraling, waar Ralph Lauren naar alle waarschijnlijkheid precies naar op zoek was. De verwisselbare bruine kalfsleren band is zo afgewerkt dat deze ‘gebruikt’ oogt. Dat geeft dit haute couture horloge dan weer een stoere, cowboy-achtige look.

Dior
 

Haute Dior

Ook het laatste modehuis dat wij bespreken vindt zijn oorsprong in Parijs. Modemerk Dior bestaat al meer dan driekwart eeuw en maakt sinds 1975 haute couture horloges. Dat maakt Dior tot een van de eerste haute couture modehuizen die zich op de horlogerie stortte. In 2001 opende Dior zijn eigen officiële horlogeworkshop in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds. En dat leidde in 2008 tot een eerste eigen Tourbillon-kaliber. Ze nemen het dus très sérieux. Eerlijk is eerlijk: de elegantie druipt er vanaf. Voor dames is vooral de nieuwe Gem Dior Aragonite een plaatje. Dit haute couture horloge heeft een roségouden kast en een met 31 rondgeslepen diamanten versierde bezel. De nieuwe La D de Dior Black Ultramatte is een unisex model. De roestvrijstalen kast heeft een zwarte DLC-coating. De kroon van geborsteld rvs is bezet met dertien briljantgeslepen zwarte diamanten. Wil je het nog chiquer, dan is er ook een model met een bezel versierd met 52 briljantgeslepen zwarte diamanten. Très chic.

 

0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.