close
Background

Kalle Slaap: de drijvende kracht achter de Dutch Watchmaking Club

Horlogemaker Kalle Slaap ontketende een ‘Big Bang’ onder Nederlandse horlogemerken door een evenement te organiseren in Grootschermer in Nederland, waar bijna alle Nederlandse horlogemakers de gelegenheid hadden om elkaar bij te praten. Deze Watch Meetup bleek een groot succes. “Het blijkt dat er in ons vakgebied veel beroering is. Dit evenement voorziet in een behoefte.”

In het prachtige polderlandschap van Noord-Holland staat een oud houten huis. In dit huis worden horloges gerepareerd, schoongemaakt en gekoesterd. Bij het betreden van het huis gaat een ouderwetse deurbel om de bezoeker aan te kondigen. Hier, in het traditionele vakwerkhuis uit de 19e eeuw, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Maar niets is minder waar, want naast deze vintage horlogemaker annex atelier vinden we ook een klein maar hypermodern horlogelab waar de gemiddelde horlogeliefhebber alleen maar van kan dromen. Hier worden horloges teruggebracht naar een zo goed als nieuwe staat en krijgen ze een tweede kans op leven. Hier kunnen horlogeliefhebbers kennis opdoen en/of uitwisselen en meekijken over de schouder van de horlogemaker, en beroepsmatig geïnteresseerden sparren met gelijkgestemden over zowel traditionele technieken als de nieuwste technologie.

Meer dan een reparatiewerkplaats

Wat deze plek in Grootschermer dan ook zo bijzonder maakt, is dat het meer is dan alleen een reparatiewerkplaats. De eigenaar van deze prachtige opstelling is Kalle Slaap, horlogemaker en parttime docent aan de technische hogeschool, die zijn atelier vergelijkt met een bijenkorf: het bruist van horlogegerelateerde bedrijvigheid en nieuwigheden. De ‘buzz’ wordt ook gegenereerd door de activiteiten die Kalle organiseert en zijn open benadering van het werkveld en innovatie; hij is een fervent gebruiker van sociale media en internet.

Kalle Slaap in his watch lab
Kalle Slaap in his watch lab

Van oorsprong is Kalle een IT-specialist met een technische opleiding, maar de afgelopen acht jaar is hij een gepassioneerd horlogemaker gespecialiseerd in vintage horloges en mechanische autoklokken. De taken die hij op zich neemt variëren van het vervangen van een batterij tot een complexe revisie van een vintage chronograaf. Kijkliefhebbers zoeken ook naar Kalle, net als collega-horlogemakers en ontwerpers. Hij staat klaar om advies en een helpende hand te bieden aan zowel traditionele horlogemakers als jonge opkomende horlogemakers die zich willen bekwamen in het 3D-printen van horloges. Hij is ook de drijvende kracht achter het horloge-evenement dat in juni van dit jaar in Grootschermer plaatsvond. Vrijwel alle Nederlandse horlogemerken kwamen van heinde en verre om hun collega’s te ontmoeten. Het was een onverwacht en buitengewoon succes. Kalle: “Zeshonderd mensen kwamen opdagen en dat is veel voor een evenement dat in slechts een week tijd in elkaar is gezet, en bovendien in de vakantieperiode.”

Hoog tijd om het introverte karakter van dit vak te veranderen en de vele technische ontwikkelingen in de schijnwerpers te zetten

Horlogemaker Michiel Holthinrichs van Holthinrichs Watches en Holke Dijkman van Dijkman Clocks, aanwezig bij het interview, delen het enthousiasme van Kalle en benadrukken het belang van dergelijke initiatieven. “Het is hoog tijd om het introverte karakter van dit vak te veranderen en de vele technische ontwikkelingen in de spotlights te zetten”, beaamt de heren. Kalle: “Deze plek in Grootschermer, die doet denken aan een oud pioniersdorp, dient als een soort centrum voor bewegingstechnologie en is een magneet voor horlogeliefhebbers. Voor mij gaat het om de kunst van het horlogemaken en het feit dat we het niet verloren mogen laten gaan. Dat is mijn uiteindelijke doel. Ik wil alle informatie en vraagstukken die we hier dagelijks zien en behandelen samenbrengen om kruisbestuiving en synergie van nieuwe ideeën en creativiteit te genereren. Het idee van een soort horlogeclub is wat uit dit alles voortkwam. Het was een vreemde samenloop van omstandigheden. Er broeide al iets. Ik wilde een open dag organiseren voor dit reparatieatelier; het is iets dat ik eerder heb gedaan. Ik bereid een presentatie voor en nodig mensen uit via Horlogefreaks, Horlogeforum of Facebook. In diezelfde periode kreeg ik de gelegenheid om gebruik te maken van de vergaderruimte in de kroeg naast mijn pand. Toen ontstond het idee om al die gepassioneerde professionals en liefhebbers samen te brengen en een podium te creëren voor die kruisbestuiving van ideeën. Ik wilde heel graag al die mensen met dezelfde interesses bij elkaar brengen om expertise te kunnen delen en krachten te bundelen; een beetje zoals muzikanten die samenkomen voor een jamsessie, datzelfde gevoel. Dus ik begon te bellen en de zekering brandde. Via sociale media werd het al snel een laaiend vuur. Het is belangrijk op te merken dat dit werd ervaren als een soort ‘Big Bang’ met als gevolg veel spin-offs.”

Woodstock voor horlogeliefhebbers

The group of Dutch watchmakers“Het woord ‘club’ is heel toepasselijk, omdat passie in plaats van geld de drijvende kracht erachter is. Het was een zeer laagdrempelig evenement dat aanvoelde als een familiedag. De toegang was gratis en het werd een superdag waar nog steeds geanimeerd over wordt nagepraat. Er worden zelfs vergelijkingen gemaakt met een Woodstock voor horlogeliefhebbers; ze kwamen spontaan allemaal tegelijk samen, wat nog nooit eerder was gebeurd. Een eerste. Dat is fantastisch. Vergeet niet: onder de radar van de bekende namen is er nogal wat meer aan de hand in de horlogewereld, en op hoog niveau. Het gaat niet alleen om een ​​paar individuele enthousiastelingen die in hun eenzame achterkamer obsessief aan een horloge werken. We zijn iets begonnen in Nederland en het verdient een vervolg. Maar het is absoluut noodzakelijk dat wanneer we dat doen, we in staat zijn om nieuwe dingen te laten zien. Bovendien is het ontzettend belangrijk dat we creativiteit en innovatie kunnen laten zien ten opzichte van de gevestigde merken. Het is essentieel dat horlogemakers elkaar daarin weten te vinden en een evenement als dit is een prachtig begin.”

www.horlogemakeronline.nl

Tags : Kalle SlaapNederlands horlogeNederlandse horloges
Simone Simon

The author Simone Simon

Simone Simon is a writer, passionate art lover and more than anything else drawn to inspiring people and objects of genuine beauty. In that respect she sees her creative work as a celebration of all things visual. No wonder she started a career as a writer, editor and magazine specialist in the publishing industry. She travelled the world for many high end magazines. In October 2016 she joined our team as a senior editor. Her main focus is b-to-b magazine Edelmetaal but she also contributes to other client publications and 0024 Magazine.