close

De King Seiko heeft zijn majestueuze naam vast mee. En dankzij de geweldige prijs-kwaliteit-verhouding komt die naam tot leven in een creatie die ons vrijwel direct naar de Seiko Boutique doet racen.

De jaren zestig was een decennium van serieuze vooruitgang voor Seiko, zowel op het gebied van techniek als creativiteit.

Naast de lancering van Grand Seiko demonstreerde het Japanse merk namelijk nog een bijzondere kunde. Het vermogen om prachtig ontworpen en afgewerkte mechanische horloges te creëren voor een nette prijs.

Het horloge waarin deze eigenschappen samen kwamen heette King Seiko (zie links). Naast zijn precisie bood dit horloge een krachtig ontwerp dat dankzij de uitstekende afwerking ook een zekere elegantie uitstraalt.

Na meer dan een halve eeuw is de King Seiko nu terug met dezelfde eigenschappen én een derde kwaliteit die dit merk kenmerkt: kalibers die de blijvende kwaliteit van Seiko’s mechanische uurwerken laten zien.

De eerste collectie omvat vijf nieuwe horloges, die allemaal verkrijgbaar zijn bij de Seiko-winkels en geselecteerde retailers wereldwijd. In Amsterdam is de Seiko-winkel gevestigd in de Heiligeweg, vlak naast de Kalverstraat.

Lees ook: De Seiko Presage bar is een winnende cocktail van inspiraties

King Seiko

De nieuwe horloges delen een opvallend scherp en hoekig ontwerp dat is geïnspireerd op de King Seiko KSK uit 1965, de tweede serie die werd gemaakt en die het karakter van King Seiko het meeste definieert. Daarmee onderscheidt het horloge zich meteen van veel andere, klassieke horloges: de King Seiko heeft een heldere, moderne beeldtaal, goed te zien in het profiel van de kast (zie rechts).

De combinatie van een platte wijzerplaat met gefacetteerde indexen en gladde, vlijmscherpe wijzers accentueert de typische modern-klassieke uitstraling van de King Seiko.

De gedurfde, eveneens gefacetteerde bandaanzet heeft scherpe hoeken en brede platte oppervlakken met zowel een geborstelde als een gepolijste afwerking.

De twaalf-uur-index is meer dan twee keer zo breed als de andere en heeft een patroontextuur die net even wat meer luxe uitstraalt en het licht uitstekend reflecteert.

De kast is zo geconstrueerd dat het in combinatie met het gebolde saffierglas een slank en elegant en toch aanwezige uitstraling geeft. Een antireflectiecoating op het binnenoppervlak van het glas zorgt voor een hoge leesbaarheid vanuit elke hoek. De kast heeft een keurige diameter van 37 millimeter, maar door de vorm van de kast draagt het horloge iets groter. De dikte van de kast is dan ook 12,7 millimeter.

De band refereert direct naar het ontwerp van de originele King Seiko-serie en de vele afgeschuinde oppervlakken reflecteren het licht op een dynamische en steeds veranderende manier.

Aangedreven door kaliber 6R31, levert het horloge een gangreserve van 70 uur en is het waterdicht tot 100 meter. Dit uurwerk is zoals je mag verwachten in-huis ontwikkeld en geproduceerd door Seiko zelf. Helaas is het uurwerk niet te zien door het achterdeksel, dat was helemaal de kers op de taart gesproken. De achterkant van de kast en de kroon dragen het nieuwe King Seiko-embleem waarvan het ontwerp is geïnspireerd op dat van de KSK uit 1965.

 

De nieuwe collectie bevat vijf horloges, elk met dezelfde kast maar een andere kleur wijzerplaat. Eén is in de originele zilvertint van de KSK 1965 en versies in lichtgrijs, houtskoolgrijs, bruin en rood maken het assortiment compleet. De lichtgrijze wijzerplaat heeft een delicaat haarlijnpatroon, terwijl de andere vier een prachtige sunray-afwerking hebben die de horloges een bijzondere warmte en diepte geeft.

Maar het mooiste aan dit horloge is misschien nog wel de prijs. In Nederland gaat het stuk namelijk € 1.700 kosten – een prachtige beginprijs.

Voor meer informatie, zie Seiko.nl

Seiko Presage Arita viert de stralende schoonheid van Japanse tradities (longread)

ref. SPB279

ref. SPB281

ref. SPB283

ref. SPB285

ref. SPB287

Tags : 6R31Kaliber 6R31King Seikoref. SPB279
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.