close
NewsNieuws

Longines Master 190th anniversary: verjaardag in stijl (longread)

De Longines Master 190th anniversary collectie is op het eerste gezicht ingetogen chique, maar wie beter kijkt, ziet dat hier echte horlogeliefhebbers aan het werk zijn geweest die zich van hun beste kant laten zien.

Je 190ste verjaardag vier je maar een keer, zeiden de oude Romeinen al. En dus dachten de horlogeliefhebbers bij Longines: we gaan iets leuks doen. Dat werd de Longines Master 190th anniversary collectie – een reeks horloges die niet alleen mooi, maar ook bijzonder knap geprijsd zijn.

Lees ook: Schaamteloze liefdesverklaring aan Longines, het merk dat alles heeft

190 jaar. Longines werd opgericht toen de gulden nog van hout en Patty Brard nog een onschuldige tiener was. Het jaar ook waarin het slaperige Zwitserse Juradorp Saint Imier er ongeveer hetzelfde uitzag als nu. Met een verschil: de vallei had alleen nog maar uitgestrekte weides, zonder het trotste gebouw wat vlot daarna zou verrijzen. Les Longines (vrij vertaald: de lange weiden) was namelijk de benaming die de lokale bevolking had voor de graslanden waarop het bedrijf zich vestigde.

Al droeg het toen het nog de prachtige naam van de eerste eigenaren: Ancienne Maison Auguste Agassiz, Ernest Francillon, successeur. Als een elegant eerbetoon aan die belangrijke naam in de historie is de officiële naam van het bedrijf overigens nog altijd Compagnie des Montres Longines, Francillon S.A..

Elegantie sinds de oprichting het karakter van Longines. Wie door oude catalogussen en historische documenten bladert, ziet altijd dezelfde vormen, proporties en technieken terugkomen. Longines houdt graag vast aan tijdloze waarden die niet alleen de horloges, maar ook de merkidentiteit zo vertrouwd maken. Al sinds 1999 is de slogan van het merk ‘elegance is an attitude’, en die consistentie typeert de gedachtegang van het merk.

Longines Master 190th anniversary

De viering van deze verjaardag komt op een goed moment. Voor het merk, maar ook voor de plannen van de ceo die nog altijd vrij kort op zijn positie zit. Matthias Breschan trad in juli 2020 aan als ceo van Longines, al werkt hij al sinds 1996 binnen de Swatch Group. Eerder dit jaar roemde hij in gesprek met 0024 de langdurige toewijding aan horlogerie van Longines en de elegantie die in de kernwaarden van het merk verwoven zit. Hij gaf daarbij aan dat het merk daar nog lang mee door zal gaan.

Ook vertelde hij een aardige persoonlijke anekdote over zijn aantreden als ceo. Breschan was niet alleen ‘zeer onder de indruk van de historie van het merk’, ook wilde hij die ‘meer zichtbaar maken. Zo wordt momenteel een boerderij naast de manufactuur in St. Imier omgebouwd tot museum en workshop. Het dna en de authenticiteit zijn voor mij van groot belang,’ zo vertelde hij, ‘en daarmee dus ook historie en afkomst. Wat mij ontzettend imponeerde, was de combinatie van een enorme technische kennis met heel heldere, traditionele kernwaardes’.

Longines Master 190th anniversary

Precies tegen die achtergrond moet deze nieuwe Longines Master 190th anniversary collectie gezien worden. Hier zijn liefhebbers aan het werk geweest die een breder beeld van Longines hebben willen laten zien. Deze collectie is niet alleen gemaakt voor het heden, maar zeker ook voor de toekomst, geïnspireerd op het verleden.

Het horloge heeft weliswaar de naam van de Master collectie overgenomen, maar heeft heel veel nieuwe details en die precies zo elegant zijn als je kunt verwachten als je de historie van dit 190-jarige huis kent.

Deze nieuwe Longines Master 190th anniversary collectie bestaat uit drie verschillende edities: met een geelgouden, roodgouden of stalen kast. Deze nieuwe horloges vallen esthetisch op door hun fijnzinnige afwerking en de speciale zorg die aan elk detail is besteed. De generfde antraciet, geborsteld grijze of gezandstraalde zilveren wijzerplaat onderscheidt zich door een unieke afwerking en fijn gegraveerde Arabische cijfers.

Elegante roze, vergulde of geblauwde stalen wijzers markeren de voorbijgaande uren, minuten en seconden en benadrukken de verfijnde zuiverheid van de wijzerplaten. De ronde kast heeft een doorsnee van 40 millimeter en is vrijwel overal gepolijst, wat het horloge een nog klassiekere uitstraling geeft.

Een opmerklijk zachte, antracietgrijze alligatorleren band maakt de elegante stijl van deze chique stukken compleet.

Calibre L888.5

Omdat Longines eigendom is van de Swatch Group, heeft het toegang tot de enorme technische expertise van uurwerkmakers ETA. Dit is een voor- en nadeel. De voordelen spreken voor zich; een voorkeursbehandeling krijgen van de wereldwijde expert op het gebied van horloge-uurwerken is gewoon lekker. Maar het heeft ook een nadeel: je kunt het eigenlijk niet maken om zelf iets te ontwikkelen. Zowel financieel als technisch heeft het gewoonweg geen zin.

Toch wil je uurwerken gebruiken die bijzonder zijn en die zich onderscheiden van de massa. Een tussenoplossing die veel Swatch Group-merken hebben gevonden is het zogenaamde proprietary movement – een kaliber dat alleen dit dit merk gebruikt wordt.

Hier heeft Longines er enkele van, zoals in het onlangs geïntroduceerde Longines Ultra-Chron horloge. Een prachtig, hoogfrequent chronograafuurwerk dat echt iets bijzonders biedt voor een knappe prijs. Dit uurwerk grijpt terug naar halverwege vorige eeuw, toen Longines een van de eerste merken was die een hoogfrequente chronograaf maakte.

Maar de historie van Longines gaat nog verder terug. Zo begon in 1936 de ontwikkeling van het nieuwe uurwerk. Het resultaat van deze inspanningen is het beroemde 13ZN-kaliber, een van de vintage uurwerken die door zowel horlogemakers als verzamelaars zeer wordt gewaardeerd.

Toen het model eenmaal in productie was en zijn technische kwaliteiten ‘in het veld’ waren bewezen, werkte Longines eraan om het nieuwe product beter te benutten, bijvoorbeeld door het in een waterbestendige behuizing te plaatsen. Het werd ook gebruikt, zonder de chronograafmodule, voor chronometerhorloges.

Tegen deze achtergrond zou je hopen dat het merk uit Saint-Imier van het uurwerk in deze nieuwe Longines Master 190th anniversary ook iets echt speciaals gemaakt had, maar dat is niet echt het geval. Binnenin tikt namelijk het kaliber L888.5, wat vrijwel identiek is aan het ETA kaliber A31.L11. Dit uurwerk heeft een zeer respectabele gangreserve van 72 uur en een aantal moderne upgrades, waaronder een silicium balansveer. Dit materiaal is niet alleen licht- en corrosiebestendig, maar blijft ook ongevoelig voor normale temperatuurschommelingen en magnetische velden. De unieke eigenschappen verbeteren de precisie en levensduur van het horloge. Het voordeel hiervan: het stelt Longines in staat deze modellen te voorzien van 5 jaar garantie.

Echt Longines horloge

Het uurwerk is te bewonderen door de transparante achterkant, die is voorzien van een gravure ter ere van het jubileum. Het uurwerk is keurig afgewerkt, maar om te zeggen dat het echt een heel bijzonder uurwerk is, nee, dat niet. Het is vooral een heel degelijk, goed, accuraat en zeer prijsbewust werkpaard.

Maar dit laatste is alleen voor echte horlogenerds interessant. Dit horloge biedt namelijk veel meer dan alleen een goed uurwerk. Het is een horloge dat als geheel een geweldig pakket is. Enkele maanden geleden schreef  ik hier in 0024: ‘Maar als ik dan toch een collectie zou mogen uitlichten dat voor mij de ware, tijdloze kracht van de elegantie bewijst, dan kijk ik toch graag naar de Master collectie. Bijzonder knappe horloges voor een nette prijs (prijzen beginnen onder 2000 euro) die de kunde van het merk etaleren en tegelijkertijd tijdloos ontworpen zijn, met elegantie die er niet te dik bovenop ligt in de vorm van al te veel decoratie. Daarmee passen ze naadloos in elke collectie van Longines, ongeacht welke catalogus van welk jaar je openslaat. Dat is nu zo, en dat zal over vijftig jaar zo zijn’

Precies dat bewijst Longines wederom met deze nieuwe collectie.

 

Voor meer informatie, zie longines.com

Longines Ultra-Chron excelleert met hoogfrequent uurwerk

Tags : L888.5LonginesLongines Master 190th anniversary
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.