close
BackgroundNewsStories

Rado: creativiteit, durf en innovatie in het dna (longread)

Waarom juist Rado zoveel meer van je tijd verdient – en ook een beetje van je inlevingsvermogen.

Wat de maan is voor Omega is, is elegantie voor Longines en keramiek voor Rado. In een eerdere editie zijn we al eens dieper ingegaan op dit bijzondere materiaal, dus dat hebben we voor nu samengevat in een kader. Wat interessanter is voor deze verdieping in Rado, is waarom keramiek voor Rado juist zo’n intelligente keuze is.

Gewaagd intelligent

Keramiek een zeer modern materiaal.

Vooropgesteld: keramiek is een gewaagde keuze. Het materiaal is niet als staal of goud, die geen uitleg meer nodig hebben. Keramiek is een verzamelnaam voor samenstellingen en wordt nog maar relatief kort als luxe-materiaal gezien. Waar goud al door lang uitgestorven Inca’s werd verzameld, is keramiek ‘pas’ sinds de jaren tachtig aan een opmars bezig. Dit maakt keramiek een intrinsiek modern materiaal.

Dit wordt verder versterkt door andere eigenschappen, zoals de vele matte afwerkingen, de bijzondere kleuren en anti-allergische eigenschappen van het materiaal. Keramiek vóelt ook moderner, warmer, strakker. Het is geen puur natuurlijk materiaal dat uit de grond komt, zoals goud.

Keramiek is een menselijke uitvinding, uit een laboratorium. En juist dat maakt het zo passend bij Rado. Want wat de Inca’s waren voor goud, is Rado voor keramiek; al sinds de jaren zeventig experimenteert het merk hiermee. 

Lees ook: Een schaamteloze liefdesverklaring aan Longines

Intelligent design

Fabriek van Schlup Co, waar Rado uit voortkwam.

Maar er is meer. Hoewel Rado een relatief oud merk is (het werd in 1917 opgericht in het Zwitserse plaatsje Lengnau), heeft het altijd een vooruitstrevend karakter gehad. Zowel in materialen als in designs. Het schijnt zelfs dat een van de oprichters, de heer Schlup, deze zienswijze al had.

Zijn gevleugelde uitspraak is inmiddels het motto van het bedrijf: ‘Als we het ons kunnen voorstellen, dan kunnen we het maken. En als we het kunnen maken, zullen we dat doen.’ Creativiteit, durf, innovatie en nieuwsgierigheid zijn eigenschappen die in de meer dan honderd jaar aan collecties terug te vinden zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Rado DiaStar 1, die in 1962 gelanceerd werd (en onlangs een prachtige opvolger kreeg in de vorm van de Rado Diastar Original!). Het horloge werd op de markt gebracht als het allereerste krasbestendige horloge dat er na jarenlang gebruik net zo schitterend uit zal zien als voorheen. Om dit doel te bereiken, werd het gemaakt met behulp van twee materialen die ongekend waren in het maken van horloges: hardmetaal en saffierglas.

Lees ook: terugkijkend op de Rado Diastar

De Radio DiaStar 1 uit 1962.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd hardmetaal ontwikkeld voor gereedschappen maar Rado introduceerde het in de horlogerie. Krasgevoelig glas werd vervangen door saffierglas – een materiaal dat extreme hardheid combineert met transparantie. De extreme hardheid van deze twee materialen werd ondersteund door een innovatief ontwerp. 

Wie goed tussen de regels door leest, ziet hier een reflectie van de vooruitstrevende kijk op materialen en design van Rado. Toentertijd werd saffierglas -het synthetische, door de mens ontwikkelde materiaal- nog als innovatie gezien; nu zit het overal in. Ook is het gebruik van hardstaal, later groot gemaakt door modellen als de Royal Oak, werd geïnitieerd door Rado. Precies datzelfde doet het merk al decennia met keramiek.

 

Enter Captain Cook

De Captain Cook representeert het verleden én de toekomst van Rado.

Rond dezelfde tijd als de DiaMaster 1 kwam Rado met een geweldig horloge dat net als de Rolex Submariner, Blancpain Fifty Fathoms en Doxa Sub 300 behoorde tot de eerste golf innovatieve duikhorloges.

Deze Captain Cook heeft inmiddels talloze nieuwe varianten gekregen waarbij het originele ontwerp knappe nieuwe uitingsvormen heeft gekregen. Met innovatieve, intelligente materialen en moderne styling. Zonder te willen overkomen als bevooroordeeld, moet het worden gezegd dat Rado in juist deze collectie laat zien waar het voor staat.

De kleuren zijn hedendaags maar tijdloos, de ontwerpen zijn geworteld in de historie van het bedrijf, de materialen zijn innovatief en de filosofie van het bedrijf is briljant toegepast zonder dat het er te dik bovenop ligt. Want juist in de nieuwe varianten van de Captain Cook komen diezelfde kerneigenschappen terug: innovatie, durf, nieuwsgierigheid en intelligent design.

Voor meer informatie, zie rado.com

 

Tags : KeramiekRado
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.