close

De Stichting Haegsche Tijd viert in 2023 het eerste jubileum. Op 31 januari was het precies vijf jaar geleden dat de stichting officieel werd opgericht. Sindsdien zet de stichting zich in voor het behoud en de promotie van het historische Haagse uurwerk. Daarbij kijkt het niet alleen naar de geschiedenis, maar maakt ook plannen voor de toekomst.

Het team achter de stichting Haegsche Tijd is het jubileumjaar energiek begonnen en schotelt de leden een uitgebreid programma voor. Met presentaties over klokken en horloges, excursies en een tentoonstelling laat de stichting zien dat de historie van het Haagse uurwerk te mooi is om te vergeten.

350 jaar balansveer
Tekening van een van de eerste balansveren die door Christiaan Huygens aan een balanceerwiel is bevestigd.
Christiaan Huygens
Christiaan Huygens

350 jaar balansveer

Een belangrijk moment in het jubileumjaar van Stichting Haegsche Tijd is de viering van de 350ste verjaardag van de uitvinding van de balansveer door Christiaan Huygens. De Haagse wetenschapper en uitvinder heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het mechanische uurwerk.
Ook de verjaardag van Christiaan Huygens wordt gevierd. Op 14 april 1629 werd hij in Den Haag geboren en op dit moment worden voorbereidingen getroffen om hier feestelijk bij stil te staan. Hierover overlegt Stichting Haegsche Tijd met het Huygens ING (Instituut Nederlandse Geschiedenis) en met Institut Français NL om samen iets te organiseren.

Stichting Haegsche Tijd kijkt vooruit

De Stichting Haegsche Tijd kijkt graag naar de historie, maar maakt ook plannen voor de toekomst. Het werkt aan een tentoonstelling in samenwerking met het Musée International d’Horlogerie in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds. Als de twee er samen uitkomen, kan de Stichting Haegsche Tijd op zoek naar een geschikte locatie om de expositie te huisvesten. In 2025 moet de tentoonstelling dan een feit zijn.

Gedurende het jubileumjaar staat vrienden van de Stichting Haegsche Tijd nog meer te wachten. Ze maken onder meer een excursie naar het Nederlandse Christiaan van der Klaauw. De nieuwe CEO van der Klaauw, Pim Koeslag, ontvangt de groep in het nieuwe atelier in het Arsenaal te Naarden. Hier zal hij een presentatie verzorgen over de ontwikkeling van het merk dat bekendstaat om zijn astronomische complicaties.

De komende tijd wordt ook verder gewerkt aan het Huygens’ Tijdmachine project. Deze app, een initiatief van de Stichting Haegsche Tijd in samenwerking met Stichting Verborgen Stad, brengt gebruikers naar plekken in Den Haag die een rol hebben gespeeld in het leven van Huygens. Het beeld van nu wordt hierbij gekoppeld aan dat van de zeventiende eeuw toen de natuurkundige hier leefde. Tijdens een wandeling door de stad of gewoon thuis op de bank kunnen belangstellenden in de voetsporen van Huygens treden. Wanneer dit daadwerkelijk mogelijk is, zal Stichting Haegsche Tijd ongetwijfeld laten weten.

 

Managing Board en eigenaren van Christiaan van der Klaauw, Pim Koeslag | Technical Director and Master Watchmaker, Maria Reintjes | Marketing Director en Daniël Reintjes | CEO & Creative Director

 

Het Arsenaal te Naarden

 

Tags : Christiaan HuygensChristiaan van der KlaauwStichting Haegsche Tijd
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.