close
NewsNieuwsStories

TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7: verwezelijking van gedeelde dromen (longread)

Twee designiconen bij elkaar gebracht door twee iconische merken: de TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7 maakt alles waar wat de legendarische namen al beloofden.

Het zal je ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat TAG Heuer en Porsche in 2021 een wereldwijd partnerschap aangegaan om hun gedeelde waarden en gedeelde geschiedenis te vieren. En hoewel aanvankelijk niet direct duidelijk was hoe die samenwerking eruit zou komen te zien, wordt steeds meer duidelijk dat het beide bedrijven menens is. Dit zijn niet zomaar horloges met een extra merknaam.

Ze zeggen dat het een alliantie is tussen twee merken gebaseerd op het gemeenschappelijke dna in de autosport en de racerij. De een samenwerking varieert van competitie tot productontwikkeling en omvat een reeks van gezamenlijke projecten die de gedeelde toewijding van TAG Heuer en Porsche op het gebied van snelheid en sport weerspiegelen.
Wat dat precies allemaal omvat is nog steeds niet volledig duidelijk, maar wat wel inmiddels duidelijk is, is dat het vooralsnog gaat om gecombineerde verkoopinspanningen, bij op race-, tennis- en golfevenementen. Daarnaast worden er ook speciale Porsche-TAG Heuer gemaakt, waaronder de TAG Heuer Connected Calibre e4.

Met het vierde horloge in dit gezamenlijke project bundelen de merken opnieuw hun krachten. Ze lanceren twee nieuwe limited-edition uurwerken, een eerbetoon aan een van de meest iconische Porsche-modellen en de eerste 911 die de naam Carrera draagt: de Porsche 911 Carrera RS 2.7, die in 2022 zijn vijftigste verjaardag viert.

Lees ook – TAG Heuer en Formule 1: een innige liefdesrelatie

Porsche RS 2.7

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld op 5 oktober 1972 op de Autosalon van Parijs. Deze Carrera RS werd specifiek gebouwd voor de racerij en de rallysport en was de eerste Porsche 911 die als sportwagen werd ontworpen en de bijnaam Carrera kreeg. De naam werd afgeleid van de legendarische straatrally, de Carrera Panamericana.

Aardig detail: precies diezelfde race inspireerde Jack Heuer tot zijn icoon die hij dan ook naar dezelfde race vernoemde: de Carrera.

De auto geniet nog steeds grote populariteit onder verzamelaars als een legendarische sportwagen die, net als de TAG Heuer Carrera-chronograaf, racegeest, prestaties en elegantie combineert en vanaf zijn introductie heel geleidelijk uitgroeide tot icoon in zijn soort.

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 werd gelanceerd aan het einde van de eerste generatie auto’s uit de 911-serie. Destijds was het de snelste auto die in Duitsland werd gebouwd en de krachtigste straatlegale 911. De auto was lichtgewicht en aerodynamisch en mede daardoor ‘s werelds eerste straatlegale raceauto met een voor- en achterspoiler, die later bekend zou worden als de “ducktail”. De voor- en achterwielen hadden verschillende breedtes om een ​​hogere bochtsnelheid en betere remprestaties te bereiken. De RS 2.7 was het eerste weglegale voertuig waarmee klanten konden deelnemen aan race-evenementen.

Precies dezelfde filosofie leidde tot de lancering van de Heuer Carrera, een chronograaf die door Jack Heuer werd ontworpen voor optimale tijdwaarneming en leesbaarheid bij racen op hoge snelheid, terwijl hij tegelijkertijd de elegantie biedt die nodig is voor de enthousiaste amateurcoureur die een goed ontwerp in het dagelijks leven waardeert. Als student van de technische hogeschool van Zürich leerde Heuer al op jonge leeftijd om designs te maken die vorm en functie combineerden en de Carrera is een uitstekend voorbeeld van die gedachtengang. Het horloge is bijzonder functioneel, maar heeft tegelijkertijd fijnzinnige details die het horloge wat meer elegantie meegeven.

TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7

Frederic Arnault met zijn vader Bernard, eigenaar van LVMH.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Porsche 911 Carrera RS 2.7 zijn er twee verschillende TAG Heuer Carrera × Porsche Limited Editions geproduceerd. Deze demonstreren de karakteristieke eigenschappen die zowel de sportwagen uit 1972 als de chronograaf uit 1963 tijdloze objecten van verlangen maken.

Frédéric Arnault, ceo van TAG Heuer en zoon van de eigenaar van het bedrijf: “De naam en de geest van de Carrera zijn betekenisvol en iconisch – voor zowel TAG Heuer als Porsche. Om de vijftigste verjaardag van de eerste Porsche 911 Carrera, de legendarische RS 2.7, te vieren, wilden we daarom een ​​eerbetoon produceren dat het karakter en de kracht van deze sportwagen zou uitdrukken in onze klassieke TAG Heuer Carrera-chronograaf. De twee horloges die we samen hebben gemaakt, zijn elegant, energiek en onvergetelijk. Ze reflecteren op hun bewogen verleden terwijl ze iets nog spannenders oproepen – wat Porsche en TAG Heuer nu samen kunnen bereiken”.

De Porsche 911 Carrera RS 2.7. Foto: Porsche

De eerste Porsche 911 Carrera

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 werd geproduceerd in 27 levendige kleuren die doen denken aan de jaren zeventig. Deze kleuren werden toegepast op enkele van de onderscheidende kenmerken van de auto, zoals de vijfspaaks velgen, de Carrera- en Porsche-logo’s op de carrosseriepanelen en de beroemde doorlopende zijlijn van de auto. De rest van de carrosserie was daarentegen helderwit. Het maakte de auto onderscheidend en zelfs een beetje speels – eigenschappen die je niet altijd van de Duitse automaker verwacht.

Lees ook: De TAG Heuer Formula 1 Senna krijgt een winnende upgrade

Twee hiervan zijn gekozen voor de nieuwe TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7. Deze nieuwe horloges zijn namelijk verkrijgbaar in een rode en een blauwe variant.

Beide varianten zijn gebaseerd op de TAG Heuer Carrera-chronograaf met zijn tricompax-lay-out, chronograaf minuten- en urentellers op 3 en 9 uur, permanente secondenweergave en datumvenster op 6 uur. Op de wijzerplaat zijn ook nog enkele details toegevoegd in rood of blauw.

Daarbij is het noemenswaardig dat de secondenindicatie op zes uur heel minimalistisch is, waardoor je zou kunnen stellen dat het horloge het uiterlijk heeft van een bi-compax lay-out. Ook is het datumvenster goed weggewerkt, wat de wijzerplaat een redelijk clean uiterlijk geeft – precies zoals Jack Heuer dat ooit bedoelde.

Toch heeft de TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7  een aantal details wat ervoor zorgt dat het horloge uiteindelijk alles behalve minimalistisch is. Zo heeft de stalen kast een diameter van 42 millimeter is, wat aan de grote kant is. Maar de meest opvallende toevoeging aan de kast is zonder meer het woord ‘Carrera’ in kleur in de zijkant van de kast. Een bijzonder uitgesproken statement dat de liefhebber direct doet denken aan precies dezelfde bestickering van de Porsche RS 2.7 Carrera.

Calibre Heuer 02

In een horloge dat een mechanisch icoon eert, hoort uiteraard ook een respectabel mechanisch uurwerk te tikken. En dat is meer dan in orde bij de TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7 .

Het horloge is namelijk uitgerust met het door TAG Heuer zelf ontwikkelde en geproduceerde manufactuurkaliber Heuer 02. Dit is zonder meer een uitstekend, betrouwbaar, goed gemaakt en accuraat geïntegreerd chronograafuurwerk. Dit laatste betekent dat alle chronograafonderdelen zijn verwerkt in de basisconstructie, in plaats van er bovenop geschroefd in de vorm van een module.

Het kaliber Heuer 02 heeft een ruime gangreserve van tachtig uur en een met een uitstekende gangreserve van 80 uur. Het uurwerk is keurig afgewerkt en – zeer de moeite waard – goed te zien door het glazen achterdeksel. Aardig detail voor de ware petrolhead: de rotor is geïnspireerd op het driespaaks stuurwiel van de Porsche 911 Carrera.

Rood of blauw?

De blauwe oplage is gelimiteerd tot 500 stuks en gemerkt met een serienummer.De rode editie is nog beperkter – hier zullen er slechts 250 van worden gemaakt. De kast is gemaakt van 18k 5N roségoud, net als de kroon, pushers en geschroefde achterkant van de kast met saffierglas. De glanzende witte wijzerplaat wordt omlijst door een cirkelvormige lijn van rode details en is voorzien van roségoudkleurige indexen, een permanente secondewijzer en uren- en minutenwijzers.

De klassieke vurige Porsche-kleur komt ook terug in de subtiele rode accenten op de chronograafwijzers en secondewijzer, de markeringen op de kleine wijzerplaten en de secondewijzer op de binnenring.
Elk van deze verzamelobjecten wordt geleverd in een speciaal ontworpen verpakking met TAG Heuer × Porsche-branding en levendig gekleurde inzetstukken. De horloges zijn verkrijgbaar vanaf nu en zijn exclusief verkrijgbaar in TAG Heuer-boetieks, op de e-commercewebsites van het merk en bij geselecteerde retailpartners.

 

For meer informatie, zie tagheuer.com/nl

ref. CBN2045.FC8316

TAG Heuer Carrera Red Dial: ongelimiteerde schoonheid in gelimiteerde editie

TAG Heuer Connected Calibre E4: ambitie van Porsche-formaat om de pols

Tags : CBN2045.FC8316Featured articlekaliber Heuer 02PorscheTAG HeuerTAG Heuer x PorscheTrending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.