close

Field watches zijn bezig met een wederopstanding die past bij de historie van de Tudor Ranger. Voeg daar de ambitie om betaalbare horloges aan toe en een nieuwe bestseller is geboren. Maar hoe interessant is het horloge?

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Britse Noord-Groenland expeditie presenteert Rolex-telg Tudor de Ranger, een tool watch die terug naar de basis gaat, inclusief het manufactuur-kaliber MT5402, een kast van 39 millimeter én serieuze roots.

Tudor Ranger, het verhaal

De oorsprong van de Tudor Ranger gaat terug tot 1929, toen het merk zelf nog niet bestond. Dit was het jaar waarin Rolex-oprichter Hans Wilsdorf de naam registreerde, slechts drie jaar na de registratie van het handelsmerk, “The Tudor”, al had dat toen nog niks met het merk te maken zoals we dat nu kennen. Dat merk zou pas na de Tweede Wereldoorlog de rol krijgen die het nu heeft: het Rolex-broertje dat relatief betaalbare topkwaliteit biedt.

In 1929 was het nog niet heel gebruikelijk om horloges namen te geven, en dus werd de naam aanvankelijk ook nog niet gebruikt om het model specifiek aan te duiden. Het was bedoeld om de meer avontuurlijke horloges in de collectie aan te duiden.

Het horloge dat we nu kennen als de Ranger verscheen pas in de jaren zestig. En heeft een zeer interessante historie. Een voorloper van dit horloge, namelijk de Tudor Oyster Prince, ging mee op een Britse ontdekkingstocht genaamd de British North Greenland Expedition van 1952 tot 1954. 25 stuks zijn er indertijd aan de ontdekkingsreizigers gegeven, al zijn de meeste van deze horloges zijn later verloren gegaan, behalve het hier afgebeelde model van majoor Desmond Homard.

Dit horloge werd in 2014 teruggevonden (in een keukenla in Homard’s huis) en werd de inspiratie voor de geboorte van de Tudor North Flag in 2015, die op zichzelf werd geïnspireerd op de Tudor Ranger II.

De North Flag ontleent zijn naam dan ook aan het basiskamp van de expeditie, North Ice. Vorig jaar haalde Tudor dit model uit de collectie, waarschijnlijk omdat het slecht verkocht en niet paste bij de retro-tool-watch-designrichting die het merk sindsdien heeft gekozen.

De British North Greenland Expedition duurde twee jaar en had als doel het uitvoeren van geologische, meteorologische, klimatologische en fysiologische studies. Zo ontdekten dat de Groenlandse ijskap 2.700 meter dik is, registreerden de laagste temperatuur ooit (-66 graden Celsius) en kwamen tot de conclusie dat gemiddeld acht uur de hoeveelheid dagelijkse slaap is die een mens nodig heeft. En ze kwamen erachter dat de Tudor-horloges (die in de correspondentie overigens Rolex-horloges genoemd werden) bijzonder accuraat waren.

Het verhaal van de Ranger is daarmee redelijk vergelijkbaar met dat van de Rolex Explorer, al kreeg die van Hans Wilsdorf een net iets spraakmakender missie mee: de beklimming van Mount Everest aan de pols van onder anderen Edmund Hillary. Net als die expeditie, gebruikte Wilsdorf de prestaties van de Tudor Prince vooral voor promotie-doeleinden. In 1967 bracht Tudor een militair horloge op de markt, oftewel een field watch, dat de inspiratie zou vormen voor de Ranger zoals we die nu kennen en die in 2014 werd geïntroduceerd. Verwarrend? Een tikje misschien, maar wel een mooi verhaal.

Lees ook: een Amsterdamse avond met Tudor en David Beckham

De nieuwe Tudor Ranger

Het nieuwe Ranger model is zijn militaire roots niet vergeten en kan dan ook het best worden aangeduid als field watch. Designelementen als de Arabische cijfers op 3, 6, 9 en 12 uur en de pijl-uurwijzer zijn duidelijk geïnspireerd op militaire horloges.

De kast is bijzonder minimalistisch en ook de matzwarte wijzerplaat is sober en functioneel. Alle onderdelen die noodzakelijk zijn om de tijd af te lezen zijn bovendien voorzien van een flinke hoeveelheid SuperLuminova, waardoor afleesbaarheid in donkere Arctische winters geen probleem zou moeten zijn.

Om dit functionele erfgoed te weerspiegelen, zijn de kast van 39 millimeter en de band van het Ranger model satijn-geborsteld, waardoor een matte afwerking ontstaat. Sommige elementen zijn gepolijst om de lijnen van de kast te versterken, waaronder de binnenrand van de lunette.

Lees ook: Dit is de Rolex der Rolexen

 

Kaliber MT5402

De Tudor Ranger is uitgerust met het in-huis ontwikkelde en geproduceerde kaliber MT5402. Rolex ontkent in alle toonaarden iets met dit uurwerk te maken te hebben, al is het natuurlijk goed denkbaar dat de kennis van de grote broer wel gebruikt wordt. Het uurwerk is chronometer-gecertificeerd en staat bekend om zijn no-nonsense robuustheid. De afwerking van het uurwerk is vrij industrieel, wat goed past bij de no-nonsense uitstraling van het horloge.

Wat de banden betreft, heeft Tudor extra zijn best gedaan. Het stoffen bandje is de afgelopen jaren een kenmerk van Tudor geworden, en is in dit geval ook zeker van toegevoegde waarde. De banden worden geweven volgens een traditionele methode op negentiende eeuwse jacquard-weefgetouwen door de firma Julien Faure in de regio St-Étienne in Frankrijk. Dit zorgt niet alleen voor een prima comfort, maar ook voor een alleraardigste afwerking.

Voor het Ranger-model heeft Tudor gekozen voor een olijfgroene band met twee rode strepen en een beige streep in het midden.

De Ranger wordt ook aangeboden met een volledig gesatineerd stalen armband, met de Tudor “T-fit” sluiting uitgerust met een systeem voor snelle aanpassing van de lengte. Dit systeem is gemakkelijk te gebruiken, zonder gereedschap. Tevens wordt er een derde armband optie aangeboden, in natuurlijk rubber en stof-achtige textuur zwart leer, met beige topstitching en een vouwsluiting (zie boven).

De prijzen beginnen bij € 2.590.

Voor meer informatie, zie tudorwatch.com/nl

Norqain Independence 22 Skeleton: onafhankelijk, modern en met geweldige afkomst

Tags : Field watchKaliber MT5402LongreadTrendingTudorTudor Ranger
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.