close

In dit artikel vertellen we je alle nieuwe ontwikkelingen die 0024 opvallen tijdens de Watches and Wonders 2022. En dat komt allemaal zo heet van de naald dat het constant ontwikkelt, vol zit met snelle waarnemingen en misschien nog een enkel foutje bevat. Kortom, leef lekker mee en ga mee in de gekte.

Patek Philippe ref. 5326G

Patek Philippe introduceerde 12 nieuwe horloges, maar één daarvan willen we je meteen voorstellen: de ref. 5326 travel time in een Calatrava-kast. De 41 millimeter grote kast met een clous de Paris pattern is van witgoud. Maar bovenal is het horloge een technisch hoogstandje met een uurwerk dat zonder twijfel genaamd is om journalisten het leven zuur te maken: 31-260 PS WQA LU FUS 24H. Dit is allemaal te zien door het glazen achterdeksel.

Het horloge heeft acht patenten, waaronder een lineair time zone, pivotable holding bridge, inertial delta en braking mechanism date disc.

Met zijn ronde Calatrava-kast met uniek design en decoratieve kenmerken, een onnavolgbare wijzerplaat en het nieuwe zelfopwindende kaliber met acht patenten, is de Ref. 5326G-001 Jaarkalender Reistijd is een perfect voorbeeld van een benadering die alle facetten van horlogemakerskunst combineert met evenwichtige elegantie.

En, we zouden het bijna vergeten, een prachtige nieuwe wijzerplaat van gestructureerd grijs:

Oris ProPilot Calibre 400

Een van de leukste, mooiste en tegelijkertijd meest interessante horloges van de beurs komt uiteraard van Oris. Dit merk combineert knappe horlogerie al een tijdje met een groot horlogehart, en dat is ook dit jaar heel erg het geval. Zo ontzettend het geval zelfs, dat we er al een artikel aan wijdden.

Puur omdat we er zo van genoten hebben, bij deze wat shots uit het vuistje:

Tudor Black Bay GMT Pro

Zelf zullen ze het helemaal niet zo uitleggen, maar het gevoel zegt dat Tudor zijn kruit een beetje droog gehouden heeft deze Watches and Wonders 2022. Mooie introducties, dat wel, maar niet de jaw-dropping, eyeball-poppin’, totale hersensmelterij van dat we zijn gaan verwachten van dit merk uit de Rolex-stal.

Het meest in het oog springende model is de Black Bay GMT Pro met een stalen lunette en natuurlijk een in-huis gemaakt uurwerk (daarover gesproken – ze hebben ook een klein eigen uurwerk ontwikkeld dat ze gebruiken voor hun dameshorloges). De pro heeft een goed geproportioneerde stalen kast van 39 millimeter en is verkrijgbaar op staal, leer en canvas.

De nieuwe Tudor ziet er knap uit, is knap geprijsd (CHF 3700) en balanceert vintage en modern op een al even knappe manier:

Daarnaast is er ook een bi-color variant met in 41 millimeter gouden details en een bruin-zwarte lunette:

Grand Seiko Kodo Constant Force Tourbillon

Zoals de naam al doet vermoeden is deze nieuwste creatie van Japan’s meest geliefde horlogemerk een ware tour de force. De combinatie van een tourbillon, een constant force aandrijving én de bizar mooie afwerking van Grand Seiko móet alle horlogeharten sneller laten kloppen, en dat deed het ook. En terecht, want ‘kodo’ betekent hartslag in het Japans.

Gesmeed in een mix van 950 platina en de gepatenteerde brilliant hard titanium-legering van het merk, heeft de Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon-behuizing van 43,8 mm een ​​futuristische, gelaagde benadering voor het bouwen van de archetypische “Grammar of Design” -ontwerptaal. Hoewel deze kast alle kenmerken heeft van een delicaat ultra-high-end ontwerp, beweert Grand Seiko dat dit horloge is gericht op dagelijkse draagbaarheid, en beoordeelt de Kodo Constant-Force Tourbillon voor een 100 meter waterbestendigheid. Oh, en het horloge is gelimiteerd tot twintig stuks, waarvan er niet één naar Nederland komt.

Vacheron Constantin 222

De nieuwe collectie van Vacheron Constantin stelde zeker niet teleur, met een aantal introducties die logisch en tegelijkertijd onverwacht zijn. Het mooiste voorbeeld daarvan is de ‘Les Historiues 222 die een gouden hercreatie is van de geweldige allereerste Overseas:

Maar de mooiste nieuwe Vacheron Constantin is misschien toch wel de Traditionelle Perpetual Calendar met een nieuwe combinatie van platina en zalmkleurige wijzerplaat. De kast is vrij groot: 43 millimeter. Omdat ze in de historie van Vacheron Constantin alleen zalmkleurige wijzerplaten konden vinden met witte materialen, is het alleen verkrijgbaar met een platina kast. De Maanfase is ook gemaakt van platina en heeft zowel een blij als een treurig gezichtje (sorry voor de fotokwaliteit trouwens):

Een minstens zo interessant nieuw stuk is de prachtige Overseas met perpetual calendar en een geskeletteerde wijzerplaat, in zowel titanium als deze variant van roségoud:

Cartier Santos

Een van de absolute toppers is toch wel de terugkeer van deze geweldige Pascha. Het grid kun je zelf weghalen voor het glas:

Maar het ware pièce de resistance is natuurlijk deze Masse Mysterieuse. De Masse Mystérieuse is in wezen een zwevende beweging binnen een oscillerend gewicht. Terwijl het gewicht rond de centrale as van de wijzerplaat oscilleert, windt het de veer in zichzelf op. En dat ziet er ronduit spectaculair uit:

Toch ook nog een paar eervolle vermeldingen – gewoon omdat Cartier echt bijzondere designs maakt. Puur voor de liefhebbers nog twee geweldige creaties:

 

A. Lange & Söhne Grand Lange 1

De nieuwe Grand Lange 1 weerspiegelt de ambitie van A. Lange & Söhne om voortdurend te evolueren. Zijn ware grootte komt niet alleen tot uiting in de kastdiameter van 41 millimeter, maar vooral in tal van goed doordachte details. Verkrijgbaar in 18k wit of rood goud, het horloge is slechts 8,2 millimeter dik. En dat is bijna 1 millimeter dunner dan de eerdere versie. Om dat te bereiken, zijn de indexen de helft dunner geworden en is de lunette opener en dunner. Maar het allermooiste is die nieuwe wijzerplaat met prachtig grijze structuur. Prijs: € 45.900.

Rolex Day-Date

Jep, je had hem al gezien. En nu ook hier. Dit is ‘m dan, de groen-zwarte GMT met de kroon aan de verkeerde kant. Met de groeten van de Kroon. En die nieuwe Air-King met kroonbescherming.

 

Een beetje onder de radar, maar wauw wel echt de moeite waard, zijn de nieuwe Yacht-Master en deze ongelooflijk mooie, zware en dure platina Day-Date met lichtblauwe wijzerplaat:

Panerai Submersible QuarantaQuattro

Submersible in 44 millimeter is het belangrijkste thema bij Panerai. Dat is een verkleining van de eerdere horloges – en een uitstekend idee. De proporties zijn nog hetzelfde. Heel veel nieuwe kleuren, waaronder olijfgroen met grijs, donkerblauw met Carbotech donkergrijs (zie bovenstaande foto) en natuurlijk de klassieke kleuren als zwart met staal.

Prijs van de QuarantaQuattro is € 9.200. En natuurlijk super sexy: banden zijn dertig procent van gerecycled rubber.

Niet onbelangrijk voor een Panerai: er is zowaar aan waterdichtheid gedacht – alle nieuwe Submersible QuarantaQuattro’s zijn 100 meter waterdicht. En dat moet voldoende zijn.

Parmigiani Fleurier Tonda PF GMT Rattrapante

De Tonda PF GMT Rattrapante is dé geweldige nieuwe introductie van het merk dat bezig is met een heropleving.. Zoals de naam doet vermoeden, is dit horloge uitgerust met een uurwerk dat een GMT-functie heeft en een flyback, of rattrapante. Dit betekent dat de wijzers met 1 druk op de knop terug schieten naar je thuistijd. De GMT-wijzer is roségoud Dit is de eerste ter wereld die deze twee functies met elkaar combineert. Het design is echter heel understated, met korte opgelegde batons op een prachtige guilloché blauwe wijzerplaat.

Het kaliber PF051  heeft een 22-karaats roségouden microrotor in de slanke stalen kast. De prijs is CHF 26.ooo, wat duur is… maar zeker het geld waard. Als je van heel knappe horloges houdt in elk geval.

Hublot Square Bang Watches and Wonders 2022

Tijdens Watches & Wonders 2022 introduceert Hublot een horloge dat het unieke dna van het merk op een verrassende wijze hervertaalt: de Hublot Square Bang.

Voor meer informatie over de Square Bang, klik hier

Eigenlijk is het gek dat-ie er nog niet was: een vierkante Hublot. Het vierkante horloge is namelijk een heel specifiek object dat de meeste horlogemerken niet aandurven. Maar als anderen het niet durven, weet Hublot meestal juist wel raad ermee. Wanneer je de meest resistente materialen hebt gemaakt, de gekste partnerschappen hebt opgezet en buitengewone complicaties hebt ontwikkeld, dan zou de kastvorm een eitje moeten zijn.

Maar tijdens de presentatie vielen ons juist ook de felgekleurde keramische edities op, genaamd de 451. Wat een spektakel:

Zenith Chronomaster Sport

De focus bij Zenith ligt bij de Chronomaster. Dit model won vorig jaar een van de prijzen van de Grand Prix d’Horlogerie de Genève, wat het merk uit Le Locle natuurlijk ont-zet-tend trots maakte Dit relatief nieuwe model heeft een aantal nieuwe varianten gekregen, waarvan we deze stalen wel de coolste vinden.

Met drie soorten keramiek in de lunette (wat je in de niet al te beste foto hierboven ziet – en meteen excuus voor de kwaliteit) en een heel knappe lay-out die teruggaat naar de eerste El Primero.

Dan is er nog een nieuwe variant met een opengewerkte dial. Bijzonder interessant is daarbij dat de opening is gemaakt van hesalite, de plexiglasvariant die bekend werd op de Omega Speedmaster. Waarom? Omdat saffierglas zou barsten, zeggen ze bij Zenith. Het ingetogen ontwerp werkt uitstekend met die opengewerkte wijzerplaat, al is dat laatste natuurlijk altijd een kwestie van eigen smaak.

In de horloges zit -uiteraard- het El Primero uurwerk, waar Zenith zich de afgelopen jaren steeds meer op is gaan focussen. Dat is een geweldige keuze, al hopen we vroeg of laat dat ze ook meer gaan doen met niet-chrono’s, zoals bijvoorbeeld hun onvolprezen Elite-uurwerk.

 

TAG Heuer Watches & Wonders 2022

Over TAG Heuer tijdens Watches and Wonders 2022 zouden we een compleet nieuw artikel kunnen schrijven (oh, verrek, dat hebben we al gedaan), maar 1 model mag echt wel even extra worden uitgelicht. Dit is namelijk de TAG Heuer Carrera Plasma. Wait, what?

De wel heel bijzondere TAG Heuer Carrera Plasma (Diamant d’Avant-Garde – zoals het merk zelf zegt) is een technisch hoogstandje dat gloednieuwe mogelijkheden in esthetische en technische vorm toont.

De TAG Heuer Carrera Plasma heeft namelijk in het laboratorium gekweekte diamanten in zijn kast en indexen. De kast van 44 mm is gemaakt van gezandstraald aluminium en vormt een perfecte aanvulling op de unieke zuiverheid van de diamant.

Maar de speciale polykristallijne diamanten wijzerplaat is wel zeker het hoogtepunt van dit nieuwe TAG Heuer Carrera Plasma uurwerk. Dit diamanteffect op de speciaal gecreëerde wijzerplaat is een optelsom van kristallen die als één geheel worden gekweekt – waardoor nog een diamantmorfologie ontstaat. Dit vertegenwoordigt een ander type van een rijke CVD-groei, waarbij veel diamanten spectaculaire reflecties en een divers effect creëren terwijl ze een enkel diamantstuk vertegenwoordigen.

Tags : CartierGrand SeikoHublotOrisPaneraiParmigiani FleurierParmigiani Tonda GMTTAG HeuerTAG Heuer CarreraTAG Heuer PlasmaTrendingTudorVacheron ConstantinWatches and Wonders 2022ZenithZenith Chronomaster
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.